Απολλωνία

Translate English Version

Απολλωνία

Η Απολλωνία ή Σταυρί βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά επάνω σε τρείς (3) λόφους. Είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της. Το όνομά της προέρχεται από τη λατρεία του θεού Απόλλωνα στο νησί κατά την αρχαιότητα. Στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας, την πλατεία Ηρώων στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των Σιφνιών τα παλαιότερα χρόνια όπως παραδοσιακές φορεσιές, σιφνέικα κεραμικά και παλιές εκδόσεις, ενώ στον οικισμό εδρεύει το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στυλιανού Πρόκου - Η Αγία Αικατερίνη, οι εγκαταστάσεις του οποίου χρησιμεύουν και ως χώρος πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων. 

Το κεντρικό γραφικό μονοπάτι της Απολλωνίας που οδηγεί προς Καταβατή (γνωστό και ως «το στενό») υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες. Ξεχωρίζουν η Παναγία η Ουρανοφόρα ή Γερανιοφόρα, οι ναοί του Σταυρού και του Αγίου Σώζοντα καθώς και η μονή του Θεολόγου του Μουγκού. Στο "στενό της Απολλωνίας" χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου με πολλά καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων, λαϊκής τέχνης, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαράκια. Μην παραλείψετε να γευτείτε τις Σιφνέικες νοστιμιές με πρώτη και καλύτερη τη Σιφνέικη ρεβυθάδα. 

Η Απολλωνία είναι το πιο κεντρικό σημείο και από εδώ περνάνε όλα τα λεωφορεία συνδέοντάς την με τους υπόλοιπους οικισμούς αλλά και με τις παραλίες. Τόσο στα στενά δρομάκια του οικισμού όσο και γύρω από αυτόν υπάρχει πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων.