Τήνος (Χώρα)

Translate English Version

Τήνος (Χώρα)

Η Χώρα της Τήνου είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού. Η πόλη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και απλώνεται γύρω από τη λεωφόρο που συνδέει το λιμάνι με τον επιβλητικό ναό της Μεγαλόχαρης που δεσπόζει στη κορυφή του λόφου. Άρχισε να κατοικείται μετά την εξάλειψη του κινδύνου από πειρατικές επιδρομές όταν άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπεται η παλιά Χώρα του νησιού που βρισκόταν στον βράχο του Εξωμβούργου, βορειοδυτικά του χωριού Τριπόταμος.

Αν και η εικόνα της πόλης δε θυμίζει παραδοσιακό κυκλαδίτικο νησί λόγω της άναρχης και μη συμβατής με το παραδοσιακό στοιχείο δόμησης, υπάρχουν γειτονιές με ασβεστωμένα σπίτια, όμορφες αυλές και διάσπαρτα εκκλησάκια που θυμίζουν στον επισκέπτη ότι βρίσκεται στις Κυκλάδες. Μια τέτοια συνοικία, είναι αυτή της Παλλάδας με τα σοκάκια, την πλατεία “του πελεκάνου”, αξιοθαύμαστα αρχοντικά και τους ναούς του Αγίου Αντωνίου και τoν μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών με το μαρμάρινο καμπαναριό του 1803. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.

Ο κεντρικός δρόμος γνωστός ως Λεωφόρος Μεγαλόχαρης ξεκινάει από το λιμάνι και καταλήγει στην εκκλησία της Παναγίας. Στο ίδιο συγκρότημα με την εκκλησία στεγάζεται και το Μουσείο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ) όπως και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών στην ανατολική πτέρυγα του κτιριακού συγκροτήματος. Κατά μήκος της λεωφόρου υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πνευματικό Κέντρο και το Εκκλησιαστικό Λύκειο από τη μία πλευρά, το Δημαρχείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το άλσος του Ιερού που κοσμείται με προτομές μεγάλων Τήνιων καλλιτεχνών, από την άλλη πλευρά του δρόμου. Στην άκρη του δρόμου και σε όλο το μήκος, υπάρχει ένας κόκκινος διάδρομος για τους πιστούς που έχουν ως τάμα την ανάβαση με τα γόνατα ως την εκκλησία. Παράλληλα της κεντρικής λεωφόρου, βρίσκεται ο πεζόδρομος της οδού Ευαγγελιστρίας με τα πολυάριθμα εμπορικά μαγαζιά, τις αίθουσες τέχνης ντόπιων ζωγράφων και την Υφαντουργική Σχολή.

Ο παραλιακός δρόμος, αποτελεί το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης και είναι ιδανικός για έναν ευχάριστο περίπατο δίπλα στη θάλασσα. Ο περίπατος φθάνει ως το λιμανάκι με τον παλιό ταρσανά (μικρό ναυπηγείο) ενώ εάν έχετε όρεξη για περισσότερη πεζοπορία μπορείτε να φθάσετε ως την παραλία του Αγίου Φωκά. Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε η πόλη μετά την ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας και την ανέγερση του ναού, αφού εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της χώρας προσελκύοντας χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο. Με λαμπρές εκδηλώσεις εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η γιορτή της Παναγίας με λιτανεία της εικόνας στους δρόμους της Χώρας και πλήθος πιστών να συρρέουν στο νησί για να προσκυνήσουν και να πάρουν την ευλογία της Παναγίας.