Μεγάλο Χωριό

Translate English Version

Μεγάλο Χωριό

Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τήλου και είναι κτισμένο στις απότομες πλαγιές του λόφου του Αγίου Στεφάνου με το αρχαίο κάστρο των Ιπποτών στην κορυφή του. Είναι η πρωτεύουσα της Τήλου και απέχει 7 χιλιόμετρα από τα Λιβάδια που είναι το λιμάνι του νησιού. Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα το χωριό βρισκόταν μέσα στα τείχη του κάστρου. Στη θέση του Κάστρου των Ιπποτών, ήταν κτισμένη η ακρόπολη της αρχαίας πόλης με τα λείψανα από τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα να θυμίζουν την μακραίωνη ιστορία του νησιού. 

Είναι ένας γραφικός ορεινός οικισμός της Τήλου με αξιόλογη αρχιτεκτονική, υπέροχη θέα στην θάλασσα και πολύ πράσινο χάρη στα τρεχούμενα νερά. Εκτός από τα πέτρινα σπιτάκια θα θαυμάσετε την εκκλησία του Ταξιάρχη με την βοτσαλωτή αυλή που είναι πραγματικό έργο τέχνης (έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με το ΦΕΓΔΔ 17/24-12-1948) και θα περπατήσετε στα ασπρισμένα σοκάκια με τις ανθοστόλιστες αυλές. Από τη πλατεία του χωριού η θέα προς τη κοιλάδα της Ερίστου είναι εντυπωσιακή.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι τα κτίρια του Δημαρχείου, του δημοτικού σχολείου, της βιβλιοθήκης, του ιατρείου και του παντοπωλείου που αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Πολλές εκκλησίες, κυρίως ιδιόκτητες, στη περιοχή του κάστρου αλλά και του χωριού έχουν κηρυχθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.