Λαγκάδα

Translate English Version

Λαγκάδα

Η Λαγκάδα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στα βορειοδυτικά παράλια της Χίου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον όρμο της Κολοκυθιάς και αποτελεί ασφαλές αγκυροβόλι για τους ψαράδες της περιοχής. Το χωριό διασχίζει ο ποταμός Κρίκελης, οι προσχώσεις του οποίου έχουν σχηματίσει μία εύφορη περιοχή όπου καλλιεργούνται ελιές και διάφορα οπωροφόρα δέντρα. Στενά σοκάκια και χαμηλά κεραμοσκεπή σπίτια με όμορφες αυλές χαρακτηρίζουν το γραφικό αυτό οικισμό.

Ο δρόμος για το χωριό περνά δίπλα από το πευκοδάσος του Καρυδά και οδηγεί στην είσοδο του χωριού όπου βρίσκεται ένα στενό κανάλι στο οποίο οι ντόπιοι αγκυροβολούν τις βάρκες τους. Το κανάλι είναι γνωστό ως κανάλι του Γλυφού από τα νερά των πηγών που καταλήγουν σ’ αυτό. Στην κορυφή του λόφου στην ανατολική πλευρά του οικισμού, στέκει πληγωμένος ένας από τους παλιούς ανεμόμυλους που υπήρχαν στη περιοχή όπου οι κάτοικοι άλεθαν το σιτάρι τα παλιά χρόνια. Μπροστά βρίσκεται το μικρό λιμανάκι του χωριού με θέα  το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών και τα παράλια της Μικράς Ασίας από πίσω. Από το λιμάνι εκτελούνται συχνά δρομολόγια από και προς τις Οινούσσες και μία επίσκεψη στο χωριό μπορεί να συνδυαστεί με μία μονοήμερη εκδρομή στις όμορφες Οινούσσες.

Το χωριό είναι σύγχρονο και το σύνολο των κατοίκων προέρχεται από το εγκαταλειμμένο χωριό Κυδιάντα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λαγκάδας. Η μετοίκηση ξεκίνησε τη δεκαετία του ’10 και ολοκληρώθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του ’40. Το αφιλόξενο του τόπου ανάγκασε τους κατοίκους του Κυδίαντα να εγκαταλείψουν τη γεωργία και να στραφούν στη θάλασσα για να επιβιώσουν. Απέκτησαν καΐκια και ξεκίνησαν το εμπόριο αγοράζοντας εσπεριδοειδή από τη Χίο, τα οποία εμπορεύονταν στη Κωνσταντινούπολη από όπου έφερναν σιτάρι. Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη ναυτιλία.

Η Λαγκάδα απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές. Διαθέτει καταστήματα εστίασης με εκλεκτά θαλασσινά κατά κύριο λόγο εδέσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όσους επιλέξουν τον ήρεμο αυτό τόπ για τις διακοπές τους. Αν και δε διαθέτει οργανωμένες παραλίες σε κοντινή απόσταση υπάρχουν όμορφες ακτές που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες όπως το Φαναράκι και ο Καρυδάς.  Κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται πανηγύρι προς τιμή της Αγίας Σοφίας με παραδοσιακούς χορούς, ποτό και άφθονο φαγητό. Η Λαγκάδα είναι από τα ομορφότερα χωριά της Χίου και σίγουρα ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε.