Αίγινα (Χώρα)

Translate English Version

Αίγινα (Χώρα)

Η πόλη της Αίγινας είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, κτισμένη αμφιθεατρικά ως προς τη θάλασσα. Στην είσοδο του λιμανιού ο μικρός κατάλευκος ναός του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού καλωσορίζει τον επισκέπτη. Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τα κτίρια, που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας του νησιού, με τα χρώματα τους σε γήινες αποχρώσεις, να ομορφαίνουν στο ηλιοβασίλεμα.

Τα κτίρια στην Αίγινα είναι δείγματα Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο. Χτισμένα τον 19ο αιώνα, στέκουν εκεί για να θυμίζουν ότι η πόλη υπήρξε για δύο χρόνια πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους (1827-1829). Πολλά από αυτά στεγάζουν στο ισόγειο τους παραδοσιακά καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, μαγαζιά και τραπεζικά καταστήματα. Στο εσωτερικό της Χώρας, τα πολύχρωμα σπίτια με τις μικρές αυλές, με δέντρα και λουλούδια (γαλάζια, πράσινα, κόκκινα και λευκά), βρίσκονται σε στενά σοκάκια, ανάμεσα σε γραφικά μαγαζάκια και ταβερνούλες.

Όλη η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αίγινας είναι συγκεντρωμένη στον παραλιακό δρόμο και στους παράλληλους εσωτερικούς δρόμους. Κάντε βόλτα με τα άλογα και τις άμαξες, περπατήστε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά, στις εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους και επισκεφτείτε τα καταστήματα λαϊκής τέχνης.

Μη χάσετε τη ψαραγορά με τα παραδοσιακά ουζομεζεδοπωλεία της, στα οποία θα γευτείτε ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Ψωνίστε από τις βάρκες-μανάβικα και μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα περίφημα φιστίκια, από τις μοναδικές φιστικιές της Αίγινας. Απολαύστε στις ψαροταβέρνες το φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά αιγινίτικα φαγητά και μεζεδάκια. Αφεθείτε στα ζαχαροπλαστεία, μπροστά στο λιμάνι και χαλαρώστε απολαμβάνοντας την αύρα της θάλασσας.

Ξεναγηθείτε στα γραφικά σοκάκια, στα οποία θα βρείτε όμορφα καφέ με σκιερές αυλές, γκαλερί, μαγαζιά με κεραμικά, αξεσουάρ, ρούχα και ό,τι άλλο θελήσετε. Αργά το βράδυ, στη σαγηνευτική ατμόσφαιρα της νύχτας, διασκεδάστε και χορέψτε στα μουσικά στέκια της πόλης.