Σταυρός

Translate English Version

Σταυρός

Ο Σταυρός είναι το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης και βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το Βαθύ. Η περιοχή γύρω από τον οικισμό έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική αξία αφού σύμφωνα με ευρήματα στον όρμο Πόλη, το επίνειο του Σταυρού, εκεί τοποθετείται η ομηρική Ιθάκη και το παλάτι του Οδυσσέα.

Το χωριό με τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια με τις όμορφες αυλές, σφύζει κυρίως από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες αφού το χειμώνα στο χωριό διαμένουν μόνο 350 κάτοικοι. Στη πλατεία βρίσκονται όλες οι ταβέρνες και τα καταστήματα του χωριού ενώ είναι το σημείο όπου ντόπιοι και επισκέπτες ξεφαντώνουν στο μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνεται εκεί στις 5 και 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Βυζαντινής εκκλησίας του Σωτήρα. Στο όμορφο πάρκο δίπλα από τη πλατεία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη προτομή του Οδυσσέα και να δει μία μακέτα του Οδυσσειακού Ανακτόρου, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Bruno Mazzali. Άλλωστε, στο λόφο των Πηλικάτων, βόρεια του Σταυρού υπάρχουν ερείπια οικισμού πρωτοελλαδικής και μυκηναϊκής περιόδου που κατά την άποψη του W. Heurtley, ήταν η θέση του Οδυσσειακού Ανακτόρου. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα.

Σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου βρίσκεται το επίνειο του Σταυρού, ο όρμος της Πόλης, ένα γραφικό αγκυροβόλι για τα ψαροκάικα των ψαράδων και μία μεγάλη οργανωμένη παραλία. Στα νερά του όρμου βρίσκεται βυθισμένος αρχαίο οικισμός ενώ στη βόρεια πλευρά υπάρχουν υπολείμματα της κατεστραμμένης σπηλιάς του Λοΐζου που πιστεύετε ότι χρησίμευε ως  ιερό του 9ου π.Χ. αιώνα.