Λάκωνες

Translate English Version

Λάκωνες

Οι Λάκωνες είναι ένα παραδοσιακό, ημιορεινό χωριό με μακραίωνη ιστορία. Βρίσκεται χτισμένο στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου με θέα τον κόλπο της κοσμοπολίτικης Παλαιοκαστρίτσας. Παλιά πέτρινα σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου, καλντερίμια,  χρωματιστά παραθυρόφυλλα και γυναίκες που ακόμα κυκλοφορούν με τις παραδοσιακές τους φορεσιές συνθέτουν την εικόνα του γραφικού οικισμού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η ονομασία του χωριού οφείλεται στην οικογένεια Μιχαλά από το Οίτυλο της Μάνης στην Λακωνία, η οποία λόγω μίας τοπικής διαμάχης έφυγε κυνηγημένη από τον τόπο της και ήταν από τις πρώτες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή η ονομασία οφείλεται σε Λακεδεμόνιους που στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν στην νότια Ιταλία, έπειτα από μία θαλασσοτρικυμία έφθασαν στην Κέρκυρα. Στην αρχή ίδρυσαν έναν παραθαλάσσιο οικισμό, την Παλαιοκαστρίτσα αλλά στην συνέχεια υπό τον φόβο πειρατικών επιδρομών μετέφεραν το χωριό πιο ψηλά.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει μονοπάτι που συνδέει τους Λάκωνες με την Παλαιοκαστρίτσα. Στον δρόμο προς το χωριό αξίζει μία στάση σε ένα πλάτωμα που υπάρχει επάνω στον δρόμο με την ονομασία Βella Vista από όπου η θέα είναι μαγευτική. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, το Λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται  στο κτίριο του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες» και φιλοξενεί μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες, παραδοσιακές ενδυμασίες, αντικείμενα καθημερινής χρήση και αρχεία. Στους Λάκωνες μπορείτε να βρείτε μερικά παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία καθώς και λίγα καταλύματα.

 

Δείτε
Αγγελόκαστρο

Αγγελόκαστρο
Κάστρα/Φρούρια