Στροφυλιάς (Κουκουναριών)

Translate English Version

Στροφυλιάς (Κουκουναριών)

Η λίμνη Κουκουναριών ή λίμνη Στροφυλιάς είναι μια τυπική λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 7,4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Σκιάθου, ακριβώς πίσω από την διάσημη και άκρως τουριστική παραλία Κουκουναριές. Αν και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και την επισκέπτονται πλήθη κόσμου, είναι ο καλύτερα διαχειριζόμενος νησιωτικός  υγρότοπος και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιους κινδύνους. Μέλος του δικτύου Natura 2000, αποτελείται από δάσος και λιμνοθάλασσα που έχουν ανακηρυχθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, μνημείο της φύσης και λίκνο του πολιτισμού.

Το δάσος με τις χαρακτηριστικές κουκουναριές στο δυτικό του τμήμα και τη χαλέπιο πεύκη στο ανατολικό, είναι ένα από τα τρία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι παράκτιο, απλώνεται σε μια έκταση με αμμοθίνες και αναπτύσσεται μεταξύ της θάλασσας και του υγρότοπου των Κουκουναριών, με τη λίμνη Στροφιλία να παρουσιάζει και το περισσότερο ενδιαφέρον. Η λιμνοθάλασσα συνδέεται με τη θάλασσα στο ανατολικό τμήμα με δίαυλο πλάτους μερικών μέτρων. Η λίμνη Στροφιλία, επιφάνειας 353,2 στρεμμάτων, παρουσιάζει διαφορετική αλατότητα, αναλόγως τις εισροές αλατιού από τη θάλασσα και τη βροχή. Έτσι, η βλάστηση σε γλυκά έως υφάλμυρα νερά αποτελείται κυρίως από καλαμιώνες και αλμυρίκια και στα πιο αλμυρά νερά από βούρλα, μονοετή φυτά καθώς και μια γκάμα θαλάσσιας πανίδας.

Καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, λόγω του σύνθετου φυσικού περιβάλλοντός της, η λιμνοθάλασσα συγκεντρώνει κατά καιρούς διάφορα σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιούς, νερόκοτες, κορμοράνους,  φλαμίνγκο, αγριόχηνες, νεροχελώνες και πολλά ακόμη που συνθέτουν μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που θα αντικρίσετε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Σκιάθο. Στο χώρο της προστατευόμενης περιοχής επιτρέπονται μόνο ήπιες δραστηριότητες αναψυχής, όπως περπάτημα και παρατήρηση πουλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δάσος Κουκουναριών έχει ανακηρυχθεί Αισθητικό Δάσος. Η υπέροχη αυτή λιμνοθάλασσα απέχει μόνο 200 μέτρα από την διάσημη παραλία Κουκουναριές και η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη.