Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

Translate English Version

Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

Η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου βρίσκεται στο Νομό Ηλείας, ΒΑ της κωμόπολης των Λεχαινών ενώ το παραθαλάσσιο δάσος, ο υγρότοπος της Στροφυλιάς, είναι βορειότερα, στο Νομό Αχαΐας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου έχει αβαθή ύδατα (30-40 εκ.) και γλυκό νερό. Περικλείεται από καλαμιώνες στο χερσαίο μέτωπο, ενώ στο θαλάσσιο μέτωπο περιβάλλεται από ένα μακρόστενο αμμώδες νησάκι, στο κέντρο του οποίου εντοπίζεται το στόμιο του αγωγού επικοινωνίας με τη θάλασσα. Έχει έκταση περίπου 8.000 στρέμματα και είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιοποικιλότητα• η πανίδα της είναι κορυφαίου οικολογικού ενδιαφέροντος, καθώς η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του δυτικού διαδρόμου μετανάστευσης πολλών αποδημητικών πτηνών.

Κοντά στη λιμνοθάλασσα βρίσκεται πευκοδάσος της Στροφυλιάς που καλύπτει μια παραλιακή δασική λωρίδα μήκους 15 χμ και πλάτους από 0,5-3,5 χμ. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της για τη διαβίωση και την αναπαραγωγή πολλών υδρόβιων πτηνών, η ευρύτερη περιοχή προστατεύεται από τη «Σύμβαση Ραμσάρ» (σύμβαση για την προστασία των διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων ιδίως ως υγροβιότοπων) και συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Περιοχών Ειδικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.