Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Φωτο: © allovergreece.com

Translate English Version

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου βρίσκεται σε απόσταση 8 μόλις χιλιομέτρων από τη πόλη της Θεσσαλονίκης και αποτελεί έναν από τους πιο νέους υγροτόπους της χώρας αφού δημιουργήθηκε σταδιακά στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού (Εθνικό Πάρκο Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα) που εκτός από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, περιλαμβάνει τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους. Η λιμνοθάλασσα φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών, όλες τις εποχές του χρόνου, μεταξύ των οποίων και τα γνωστά φλαμίγκο που βρίσκουν άφθονη τροφή στα αβαθή νερά της. Η λιμνοθάλασσα καλύπτει έκταση 2.260 στρεμμάτων με το πυθμένα να βρίσκεται 0,5-1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η λιμνοθάλασσα δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της καθίζησης του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών σε συνδυασμό με τη χαλαρή σύσταση του εδάφους. Τη περίοδο 1955 – 1980 η Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης προχώρησε σε πολλές γεωτρήσεις στη περιοχή του Γαλλικού Ποταμού για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης. Πολλές όμως γεωτρήσεις έγιναν και από ιδιώτες για την ύδρευση των καλλιεργειών. Ως αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντας υποχώρησε κατά 36 μέτρα από το 1976 με συνέπεια το αργιλώδες έδαφος να υποχωρήσει έως και 3-4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη λεκάνη που σχηματίστηκε δημιουργήθηκε η σημερινή λιμνοθάλασσα από θαλασσινό νερό που διεισδύει υπογείως αλλά και από τα όμβρια ύδατα του Καλοχωρίου. Τα σημάδια της καθίζησης είναι εμφανή ακόμη και σήμερα. Εκεί όπου παλιά βρισκόταν ο βοσκότοπος μπορεί κανείς να δει τους τηλεφωνικούς στύλους βυθισμένους στα νερά της λιμνοθάλασσας. Για τη προστασία του οικισμού του Καλοχωρίου από πλημμύρες, το 1976 κατασκευάστηκε παράκτιο ανάχωμα.   

Ιδιαίτερα όμορφος είναι ο περιπατητικός διάδρομος γνωστός και ως «κόκκινος δρόμος» που διασχίζει τη λιμνοθάλασσα, συνδέοντας το Καλοχώρι με το παρατηρητήριο πουλιών στην αντίπερα όχθη. Ο δρόμος μήκους ενός χιλιομέτρου προφέρεται για πεζοπορία και ποδηλασία με τα εκατοντάδες πουλιά να βρίσκονται σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων. Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί μία ιδανική εξόρμηση για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχουν δραστηριότητες στη περιοχή αλλά ούτε και χώροι εστίασης, παρά ένα μόνο παρατηρητήριο πουλιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα είδη πανίδας και χλωρίδας του υγροτόπου δείτε τον Οδηγό Αναγνώρισης Ειδών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού.