Βρωμολίμνη

Translate English Version

Βρωμολίμνη

Η Λίμνη Βρωμολίμνη βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο βορειοανατολικά από τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου στην Κέρκυρα. Μαζί με το Έλος Ερημίτη και την Άκολη έχουν καταγραφεί με όνομα «Λιμνοθάλασσες Βαρβάρας ή Αυλάκι & Αγ. Στέφανος». Πρόκειται για μια μικρή παράκτια λίμνη που καλύπτει έκταση 14 στρεμμάτων και η λεκάνη απορροής της καλύπτει περίπου 109 στρέμματα, και βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν προσεγγίζεται από οδικό δίκτυο και κατά συνέπεια βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης. 

Βρίσκεται κοντά στην παραλία της Ασπάλαθρας, που πήρε το όνομά της από τον θάμνο που φύεται στην περιοχή και της παραλίας Κορφοβονιά που ονομάστηκε έτσι γιατί είναι πολύ καλά προστατευμένη από όλους τους ανέμους. Η πρόσβαση στη Βρωμολίμνη είναι εφικτή μέσω του Μονοπατιού Ερημίτη ή αν έχετε πλωτό μέσο, από τη θάλασσα.

Ο υγρότοπος δεν έχει εμφανή σύνδεση με τη θάλασσα αλλά το νερό είναι υφάλμυρο υποδηλώνοντας ισχυρή αλληλεπίδραση. Η στάθμη του νερού μεταβάλλεται εποχικά. Στα ανατολικά μια στενή κροκαλώδης παραλία τη χωρίζει από τη θάλασσα ενώ οι άλλες πλευρές είναι κατάφυτες από πυκνή δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση (πουρνάρια, κουμαριές, μυρτιές, δάφνες, σχοίνα, ελιές, σπάρτα κ.α.) του ημι-ορεινού όγκου του Ερημίτη.

Η βλάστηση περιμετρικά του λιμνίου αποτελείται από βούρλα (Juncus sp.), σκίρπα (Scirpus sp.), λίγα καλάμια (Phragmites australis) και λίγα αρμυρίκια (Tamarix sp.) ενώ στο λιμνίο υπάρχει υφυδατική βλάστηση που δεν προσδιορίστηκε. Όσο αφορά την πανίδα υπάρχουν ψάρια, αμφίποδα, σαλιγκάρια ενώ στην περιοχή έχει καταγραφεί η παρουσία βίδρας.