Λίμνη Αμβρακία

Translate English Version

Λίμνη Αμβρακία

Η Αμβρακία είναι λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας μεταξύ του Αγρινίου και της Αμφιλοχίας. Aποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο, διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και πλούσια παραλίμνια βλάστηση στην δυτική της όχθη κυρίως. Υδροδοτείται από τις βροχοπτώσεις, την τήξη του χιονιού, τα ύδατα χειμάρρων και πηγών και από υπόγεια υδρολογική λεκάνη. Ανήκει στις λίμνες θειϊκού τύπου, έχει δηλαδή υψηλές συγκεντρώσεις θειϊκών ιόντων. Αυτό οφείλεται στα πετρώματα των βουνών γύρω από τη λίμνη που αποτελούνται από γύψο.

Ως φυσικός πόρος, με το νερό που παρείχε απλόχερα, στήριξε γενναία την οικονομία της περιοχής (καπνοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία). Πρόσφερε και προσφέρει εισόδημα σε αρκετούς αλιείς από τα χωριά του Δήμου. Φημισμένες είναι οι δρομίτσες του Ρίβιου, αλλά και τα κυπρίνια, οι τσουρούκλες και τα γαλανίδια. Άλλωστε το όνομα του κοντινότερου οικισμού του Ρίβιου, ίσως προέρχεται από τη σλάβικη λέξη (Rybbje ryba) που σημαίνει ψάρι. Οι παρατηρητές της λίμνης θα διακρίνουν με υπομονή αγριόπαπιες, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνους, μπεκατσίνια, κ.α. υδρόβια και παρυδάτια ανάλογα με την εποχή. Η παρουσία μεγαλόσωμων απειλούμενων αρπακτικών όπως σταυραετοί και χρυσαετοί είναι επίσης σημαντική.

Στις δυτικές ακτές της, υπάρχει ένα πλούσιο δασώδες περιβάλλον όπου κυριαρχεί η δάφνη συμπλεκόμενη με κουτσουπιές, μελικοκιές, αγραπιδιές, πουρνάρια, φιλίκια και αιωνόβιες βελανιδιές. Το άρωμα της ρίγανης, του χαμομηλιού, του θυμαριού σμίγει με εκείνο της αγράμπελης. Ανατολικά της Αμβρακίας βρίσκεται ο Πεταλάς (Θύαμον όρος) όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο δρυόδασος με ήμερη βελανιδιά στην Αιτωλοακαρνανία, μετά το βελανιδόδασος του Ξηρομέρου.