Λίμνη Κάρλα (Βοιβηίδα)

Translate English Version

Λίμνη Κάρλα (Βοιβηίδα)

Η λίμνη Κάρλας γνωστή και ως Βοιβηίδα, βρισκέται νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας. Αποξηράθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανασύσταση της λίμνης ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (ενδεικτικά: κοσμήματα, αγγεία, νομίσματα, κλίβανοι, υπολείμματα κτιρίων, αγωγοί, τάφοι). Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε μάλιστα τη διατήρηση και μετατροπή σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ενός τμήματος προϊστορικού οικισμού, έκτασης 3,5 στρεμμάτων, του τέλους της Νεολιθικής Εποχής.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Το Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας με άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό. Το έργο συνέβαλλε μεταξύ άλλων στην αντιπλημμυρική προστασία, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, την ενίσχυση της ύδρευσης της πόλης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως - το 50% των αναγκών της πόλης, μερική αποκατάσταση του μικροκλίματος της περιοχής και την αποκατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας.

Σήμερα η Κάρλα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της χώρας μας, καθώς φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκατοντάδες είδη πτηνών μεταξύ αυτών πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως ο ήταυρος, ο αργυροπελεκάνος και το κιρκινέζι.Στην αναστηθείσα λίμνη Κάρλα ζουν 181 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών: Κυπρίνοι,Τσιρώνια, Ποταμοκέφαλοι, Σίρκοι της Θεσσαλίας, Θεσσαλογωβιοί κ.α.

Είναι η απόδειξη ότι το οικοσύστημα της περιοχής έχει ξαναγεννηθεί. Η στάθμη της λίμνης παρακολουθείται πλέον ηλεκτρονικά και το αρδευτικό δίκτυο που έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιήτε εφ' όσον η στάθμη της λίμνης το επιτρέπει.