Λίμνη Κορισσίων

Translate English Version

Λίμνη Κορισσίων

Η μεγαλύτερη λίμνη στο νησί και ο σημαντικότερος υγροβιότοπος είναι η Λίμνη Κορισσίων, στο νότιο μέρος του νησιού, κοντά στα χωριό Αργυράδες και δυτικά του οικισμού Λίνια.

Πρόκειται για μια μεγάλη αβαθή λίμνη, η οποία μετατράπηκε σε ανοικτή λιμνοθάλασσα με τη διάνοιξη τεχνητού διαύλου.

Μια στενή λωρίδα γης χωρίζει τη Λίμνη Κορισσίων από τη θάλασσα του Ιονίου πελάγους, δημιουργώντας δύο εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες, τον Χαλικούνα και τον Ίσσο.  Η περιοχή είναι προστατευόμενη με τη συνθήκη Natura, καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων και εκτός από τη Λίμνη Κορισσίων περιλαμβάνει τις παράκτιες περιοχές, ένα μοναδικό για την περιοχή Κεδροδάσος, καθώς και μεγάλο αριθμό αμμοθινών, που το ύψος τους ξεπερνά τα 15 μέτρα.  Οι μικροί καλαμιώνες και τα αρμυρίκια, τα άσπρα κρίνα και 14 διαφορετικά είδη ορχιδέας πάνω στην άμμο συμπληρώνουν την πανέμορφη εικόνα της λιμνοθάλασσας.

Στο παράκτιο τμήμα της λίμνης η βλάστηση δείχνει επηρεασμένη από την αυξημένη αλατότητα, ενώ αντίθετα στις εσωτερικές ανατολικές όχθες η βλάστηση μαρτυρά την παρουσία πιο γλυκού νερού, τουλάχιστον κατά τους χειμερινούς μήνες, επίσης στο τμήμα αυτό υπάρχουν ενδείξεις κορεσμένου εδάφους με γλυκό νερό. Η παρουσία νερού είναι μόνιμη και σχεδόν σταθερή σε όγκο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω και της επίδρασης της θάλασσας. 

Η Λίμνη Κορισσίων αποτελεί πόλο έλξης για 126 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων κορμοράνοι, σφυριχτάρια, αργυροτσικνάδες, φλαμίνγκος, πάπιες, αλλά και χιλιάδες πεταλούδες.

Ακολουθώντας τις πινακίδες για την παραλία Χαλικούνα και συνεχίζοντας κατά μήκος της ακτής, ο δρόμος θα σας βγάλει σε ένα μικρό σπιτάκι. Εκεί βρίσκονται οι αλιευτικές εγκαταστάσεις όπου ζουν κάποιοι ψαράδες, οι οποίοι επιδίδονται καθημερινά στην ασχολία με τα κορίτο τους, τις χαρακτηριστικές βάρκες. Στο νότιο τμήμα της παραλίας Χαλικούνα βρίσκεται το σημείο όπου η Λίμνη Κορισσίων ενώνεται με τη θάλασσα μέσω ενός στενού δίαυλου νερού. Ένα ξύλινο γεφυράκι θα σας οδηγήσει μέσα στο πανέμορφο δάσος που έχει αναπτυχθεί πάνω στην άμμο. Μετά το δάσος αυτό εκτείνεται η παραλία του Ίσσου, μια απέραντη χρυσή αμμουδιά που φτάνει μέχρι εκεί που πάει το μάτι.