Λίμνη Τάκα

Φωτο: © Apostolos Papageorgiou

Translate English Version

Λίμνη Τάκα

Η λίμνη Τάκα αποτελεί έναν από του πλέον σημαντικούς υγροτόπους της Πελοποννήσου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 657 μέτρων στο οροπέδιο της Τεγέας και συγκεντρώνει πολλά σπουδαία είδη ορνιθοπανίδας. Εκτός όμως από οικολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και έντονο αρχαιολογικό αφού ανασκαφές στη λίμνη αποκάλυψαν ίχνη της αρχαίας πόλης Μανθυρέας, εξ’ ου και το παλαιότερο όνομα της περιοχής η οποία ονομαζόταν «Μανθουρικό Πεδίο».    

Πρόκειται για μία περιοδικά κατακλυζόμενη λίμνη που δημιουργείται μέσα σε ένα τεκτονικό βύθισμα, το οποίο τροφοδοτείται με βρόχινο νερό, πηγές και ρέματα με μεγαλύτερο το Βαλτετσόρεμα. Το καλοκαίρι η λίμνη αποστραγγίζεται ολοκληρωτικά μέσα  και αρχίζει να γεμίζει ξανά στις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι το χειμώνα τα νερά της έχουν φτάσει στο μέγιστο ύψος με αποτέλεσμα το χωριό Βουνό να μετατρέπεται σε παραλίμνιο. Έτσι η έκτασή της αυξομειώνεται και το χειμώνα φτάνει έως τα 6.000 στρέμματα. Η απορροή των υδάτων τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται μέσα από πολλές καταβόθρες και τα νερά καταλήγουν στον Αλφειό ποταμό πριν αυτό εκβάλει στον Αργολικό κόλπο. Τη περίοδο που ξηραίνεται η έκτασή της χρησιμοποιείται για καλλιέργειες και σαν βοσκότοπος. Το νερό της λίμνης είναι γλυκό και τροφοδοτεί τις καλλιέργειες της περιοχής. Μάλιστα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατασκευάστηκε πρόσφατα ταμιευτήρας που εξασφάλισε την άρδευση τριάντα χιλιάδων στρεμμάτων στη περιοχή. Ο ταμιευτήρας έχει παραλληλόγραμμο σχήμα και περίμετρο 4,4 χιλιόμετρα αλλά δυστυχώς αλλοίωσε το τοπίο της περιοχής. Σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο κυνήγι, ο αριθμός των πουλιών έχει μειωθεί αισθητά. Παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός σταθμός μεταναστευτικών πουλιών.

Πανοραμική θέα της λίμνης μπορεί να έχει κάποιος από το χωριό Κάνδαλος που βρίσκεται στα ορεινά της λίμνης. Το τοπίο γύρω από τις όχθες της είναι πανέμορφο. Εκτός από ιτιές και νούφαρα οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν υδρόβια πτηνά αλλά και νερόκοτες, τσικνιάδες, αγριόπαπιες και πανέμορφους κύκνους. Στη περιοχή έχουν επίσης καταγραφεί βασιλαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, πετρίτες, σπάνια κιρκινέζια, κουκουβάγιες και πολλά άλλα είδη πτηνών. Εκτός από πουλιά στα νερά της φιλοξενεί και αμφίβια όπως τρίτωνες, βαλκανοβάτραχους και δεντροβάτραχους ενώ από ερπετά συναντάμε γουστέρεςμ τρανόσαυρες, νερόφιδα, οχιές και πολλά άλλα. Λόγω του ιδιαίτερου οικολογικού της ενδιαφέροντος, η περιοχή έχει κηρυχτεί προστατευόμενη και έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Η λίμνη Τάκα απέχει 10 μόλις χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 45 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη.

Φωτογραφία: Απόστολος Παπαγεωργίου