Αλυκή Τιγκάκι

Translate English Version

Αλυκή Τιγκάκι

Η προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής βρίσκεται μεταξύ των παραθαλάσσιων οικισμών Τιγκάκι και Μαρμάρι στη βόρεια πλευρά της νήσου Κω. Έως το 1989 αποτέλεσε χώρο παραγωγής μαγειρικού αλατιού με ετήσια παραγωγή από το 1944 μέχρι το 1987 που κυμαινόταν από 900 μέχρι 3500 τόνους.

Αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο υδροβιότοπο για το νησί αφού στα 930 στρέμματα της αλυκής φιλοξενούνται πλήθη αποδημητικών πτηνών ενώ και η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. ΄Έκταση 790 στρεμμάτων περίπου βρίσκετε κάτω από τη μέση στάθμη της θάλασσας έως και 0,32 μέτρα. Μεταξύ της αλυκής και του αιγιαλού παρεμβάλλεται μια σειρά θινών που το ύψος τους φθάνει τα 1-2 μέτρα. 

Πελεκάνοι και οι ερωδιοί αποτελούν ορισμένα από τα είδη πουλιών τα οποία συναντάμε ανάμεσα σε νεροχελώνες και νερόφιδα κατά τη διάρκεια του έτους.​ Τα φλαμίγκο επισκέπτονται την αλυκή από το τέλος Φθινοπώρου ως την αρχή της Άνοιξης και ο πληθυσμός τους όσο και η διάρκεια παραμονής τους εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και την στάθμη του νερού. Η Αλυκή έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 για την προστασία που παρέχει στα μεταναστευτικά πουλιά αλλά και για την ομορφιά του τοπίου, ιδιαίτερη σε όλα τα Δωδεκάνησα.