Ναυάγιο «Ολυμπία»

Translate English Version

Ναυάγιο «Ολυμπία»

Το ναυάγιο του πλοίου «Ολυμπία» βρίσκεται μισοβυθισμένο στη νοτιοδυτική Αμοργό, στην τοποθεσία Κάτω Μεριά κοντά στην παραλία Καλοταρίτισσα. Το καράβι ναυπηγήθηκε το 1950 και με πρώτο όνομα «ISLAND». Το 1975, μετονομάστηκε σε «STRYMON» και το 1979 του έδωσαν το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΑ».

Το υπό Κυπριακή σημαία πλοίο ναυάγησε τον Φεβρουάριο του 1980, όταν κατά τη διάρκεια σφοδρής θαλασσοταραχής προσπάθησε να βρει καταφύγιο στον όρμο. Ωστόσο, η εσφαλμένη εκτίμηση εκείνου του σημείου, στη προσπάθεια του να ρίξει άγκυρα, είχε ως συνέπεια, να προσαράξει επάνω στα βράχια στον όρμο Λίβερου στην περιοχή Καλοταρίτισσας, ενώ όλο το πλήρωμα σώθηκε βγαίνοντας στη στεριά.

Το ναυάγιο του πλοίου «Ολυμπία» αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Αμοργού. Παραμένει εκεί εκτεθειμένο στη λύσσα των κυμάτων που κατατρώνε σιγά σιγά το σκαρί του δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό. Το κύμα περνά από τα αμπάρια του τα τρυπημένα που σκάει στις πέτρες της ακτής. Στη σκουριασμένη πλώρη του διακρίνεται ακόμα το ανάγλυφο από το παλιό του όνομα: “Inland”. Το «ναυάγιο της Αμοργού» έγινε διάσημο όταν γυρίστηκαν εκεί το 1988 κάποιες σκηνές από την ταινία Απέραντο Γαλάζιο (Le Grand Bleu) του Luc Besson.