Μαχητικό Savoia-Marchetti SM79

Φωτο: © Kostas Mylonakis

Translate English Version

Μαχητικό Savoia-Marchetti SM79

To  Savoia-Marchetti SM.79 Sparviero (Ιταλικά “Γεράκι”) θεωρείται το πιο γνωστό αεροπλάνο Ιταλικής κατασκευής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ήταν ένα τρικινητήριο βομβαρδιστικό αεροσκάφος, μέσου μεγέθους το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και έλαβε μέρος σε όλα τα μέτωπα στα οποία η Ιταλία συμμετείχε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Στην διάρκεια του πολέμου χρησιμοποιήθηκε σαν βομβαρδιστικό αλλά και σαν τορπιλοφόρο κατά εχθρικών πλοίων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τις γερμανικές ημερολογιακές καταχωρήσεις, από τα οκτώ ιταλικά αεροσκάφη που ανήκαν στην ιταλική αεροπορική μοίρα Gruppo «Buscaglia», η οποία συνέχισε τον πόλεμο, μετά την ιταλική συνθηκολόγηση της 8ης Σεπτεμβρίου 1943, στο πλευρό του γερμανικού στρατού, τα οποία συμμετείχαν σε επίθεση ενάντια σε συμμαχική νηοπομπή, ένα πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο Άργος, λόγω έλλειψης καυσίμων. Το τελευταίο αυτό αεροσκάφος τύπου Savoia-Marchetti SM 79, θεωρείται, πιθανώς ως το αεροσκάφος το οποίο εντοπίσθηκε πριν λίγα χρόνια στα νοτιοανατολικά του Πόρου.
 
Το ναυάγιο βρίσκεται καθισμένο σε αμμώδη βυθό, σε μέγιστο βάθος 59 και ελάχιστο 57 μέτρων, στα νοτιοανατολικά του Πόρου, σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από την ακτή και ερευνήθηκε και ταυτοποιήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την ανακάλυψή του. Το ναυάγιο βρίσκεται καθισμένο σε αμμώδη βυθό, σε μέγιστο βάθος 59 και ελάχιστο 57 μέτρων, στα νοτιοανατολικά του Πόρου.