Ναυάγιο «MS Express Samina»

Translate English Version

Ναυάγιο «MS Express Samina»

Το MS Express Samina ήταν ένα γαλλικό πλοίο RoPax με συνολική χωρητικότητα 1099 DWT και μήκους 115 μέτρα. Το πλοίο ναυπηγήθηκε ως MS Corse το 1966 στο St Nazaire της Γαλλίας για την Compagnie Générale Transatlantique. Έπειτα από πολλές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το 1999 πωλήθηκε στην Minoan Flying Dolphins, για εκτέλεση δρομολογίων στο Αιγαίο και μετονομάστηκε σε Express Samina.

Το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2000, το πλοίο βυθίστηκε λόγω αμέλειας του πληρώματος, έπειτα από σύγκρουση με βράχο στα ανοικτά των ακτών της Πάρου. Από το ατύχημα 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετά μέλη του πληρώματος διώχθηκαν ποινικά και καταδικάστηκαν.

Το MS Express Samina είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά νωρίτερα εκείνη την ημέρα με 473 επιβάτες και 61 μέλη του πληρώματος. Στις 22:12 και μόλις δύο ναυτικά μίλια μακριά από το λιμάνι της Παροικιάς, συγκρούστηκε με τον ύφαλο Πόρτες Πάρου έχοντας αναπτύξει ταχύτητα 18 κόμβων. Ο άνεμος τη μοιραία στιγμή έπνεε με ταχύτητα 8 μποφόρ.

Το πλοίο είναι εξ ολοκλήρου βυθισμένο και βρίσκεται ατόφιο σε βάθος 38 μέτρων με την ορατότητα στο σημείο του ναυαγίου να αγγίζει τα 20 μέτρα. Τον Αύγουστο του 2020, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος είχαν εκτενείς συζητήσεις σχετικά με την εκπόνηση σχεδίου για την ανύψωση του ναυαγίου από τον βυθό, έπειτα από αναφορές για νέες διαρροές από μια ρωγμή στο ναυάγιο.