Αρκτούρος

Translate English Version

Αρκτούρος

Μέσα σε μία ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων στο Νυμφαίο του Δήμου Αμυνταίου και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων βρίσκεται το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας «Αρκτούρος». Το Κέντρο αποτελεί πόλο έλξης μικρών και μεγάλων που θέλουν να δουν από κοντά τις καφέ αρκούδες. Στο καταφύγιο φιλοξενούνται αρκετές αρκούδες, πολλές από τις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Στη ξενάγηση θα ενημερωθείτε για το τρόπο ζωής των αρκούδων, από που προέρχονται, την αναπαραγωγή, το φυσικό περιβάλλον όπου ζει και τη συμπεριφορά του ζώου. Περισσότερες πληροφορίες για τις καφέ αρκούδες παρέχονται στο Κέντρο Ενημέρωσης με έδρα το κτίριο της Νικείου Σχολής στο κέντρο του Νυμφαίου.

Ο Αρκτούρος είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από δράσεις που αναπτύσσει προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ζητήματα βιοποικιλότητας και αειφορίας και να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα. Το κέντρο εμπλουτίσει συνεχώς τις δραστηριότητές με πιο σημαντική την ελεγχόμενη αναπαραγωγή και διαιώνιση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου.

Το καταφύγιο βρίσκεται ένα περίπου χιλιόμετρο από το χωριό Νυμφαίο της Φλώρινας. Το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο ξεκινάει από το κέντρο του χωριού και είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων υπάρχει έξω από το χωριό αφού εντός του οικισμού τα οχήματα απαγορεύονται.  

Ωράριο

Το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας λειτουργεί καθημερινά εκτός Τετάρτης από τις 10:00 έως και τις 16:30 και οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε ώρα. Ωστόσο, παραμένει κλειστό τη περίοδο του χειμέριου ύπνου των αρκούδων που συνήθως διαρκεί από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Στο χώρο των ξεναγήσεων δεν επιτρέπονται κατοικία και η φωτογράφηση με χρήση φλας.