Ι.Μ. Ιβήρων

Translate English Version

Ι.Μ. Ιβήρων

Η Ιερά Μόνη Ιβήρων εορτάζει στις 15 Αυγούστου την Κοιμήση της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε το 980 από τον Ιωάννη Τορνίκιο τον Ίβηρα, αυλικό του ηγεμόνα της Ιβηρίας (Γεωργία) και στρατηγό του Βυζαντίου, στην θέση όπου παλαιότερα υπήρχε η Μονή του Κλήμεντος. Η Μονή βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Αγίου Όρους κοντά στις εκβολές μεγάλου χειμάρρου, πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Κλεωναί και είναι τρίτη στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. Απέχει 1 ώρα και 30 λεπτά από τις Καρυές με τα πόδια και 30 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Στη δικαιοδοσία της Μονής Ιβήρων ανήκουν η Σκήτη Τίμιου Προδρόμου Ιβήρων, έξι Καθίσματα και εικοσιέξι Κελιά από τα οποία δεκαέξι βρίσκονται στις Καρυές. Ένας από τους κτήτορες που εμφανίζεται το 1030 ως ηγούμενος της Μονής για τον οποίον δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες ήταν ο μοναχός Ιωάννης Βαρασβάτζε. Μετά από μία περίοδο παρακμής η Μονή δέχθηκε μεγάλη βοήθεια από Βυζαντινούς ηγεμόνες, Σέρβους βασιλείς και από ηγεμόνες της Γεωργίας. Το 1648 ο τσάρος Αλέξιος παραχώρησε στην Μονή Ιβήρων το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Μόσχας, που παρέμεινε στην κατοχή της Μονής μέχρι το 1932. Τα υλικά πλούτη της Μονής την βοήθησαν να ανακαινιστεί και να αποκατασταθεί πλήρως μετά τις καταστροφές από πυρκαγιές το 1845 και το 1865. Ο τελευταίος μοναχός της ιβηρικής κοινότητας, που μειωνόταν συνεχώς, απεβίωσε το 1955.

Ο Καθολικός Ναός της Μονής χτίστηκε το 1030 και ανακαινίστηκε το 1513. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τοιχογραφήθηκε μεταξύ του 16ου και 19ου αιώνα. Εκτός από τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1592 αλλά επιζωγραφίστηκαν αργότερα, αξιοσημείωτα είναι η ασημένια Ρώσικη λυχνία του 18ου αιώνα σε σχήμα δένδρου, οι τρείς βαρύτιμοι πολυέλαιοι και τα σιδερένια κάγκελα. Η Τράπεζα χτίστηκε το 1848 στη θέση της παλιότερης που καταστράφηκε. Η παλιά είχε τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ η νέα, δε φέρει τοιχογραφίες. Η Φιάλη ανακαινίστηκε το 1865 και στο θόλο της σώζονται τοιχογραφίες με σκηνές σχετικές με νερά. Η Μονή διαθέτει επίσης ακόμη 17 παρεκκλήσια από τα οποία το σπουδαιότερο είναι εκείνο της "Πορταϊτισσας" με την πιο σημαντική εικόνα της Μονής, την Παναγία την Πορταϊτισσα κοντά στην Πύλη της Μονής Ιβήρων. Στην αυλή της Μονής βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προδρόμου και δεξιά της Λιτής βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου ενώ αριστερά το παρεκκλήσι των Αρχαγγέλων.

Η βιβλιοθήκη της Μονής βρίσκεται απέναντι από το Καθολικό και είναι πλούσια σε φιλοσοφικά, θεολογικά και ιστορικά χειρόγραφα στην ελληνική και λατινική γλώσσα. Διαθέτει περίπου 2.000 χειρόγραφους κώδικες του 11ου και 14ου αιώνα, ανάμεσά τους 123 περγαμηνές, και 5.000 έντυπους τόμους. Διαθέτει επίσης ένα περγαμηνό Ευαγγέλιο του 8ου αιώνα, 31 περναμηνά Ευαγγέλια του 12ου-14ου αιώνα και δύο χάρτινα του 17ου αιώνα. Στην βιβλιοθήκη της Μονής βρίσκονται τα πολύτιμα και αναντικατάστατα Γεωργιανά χειρόγραφα και ιδιαίτερα ένας μικρός εικονογραφημένος κώδικας του Ιωάννη του Δαμασκηνού, του 13ου αι., που περιέχει το επικό ποίημα του ‘Βαρλαάμ και Ιωασάφ’.

Μεταξύ των κειμηλίων είναι τα λεπτοδουλεμένα κεντητά άμφια του πατριάρχη Διονυσίου Δ’ και ο μανδύας του Γρηγορίου Ε’. Ένα ξεχωριστό κειμήλιο είναι το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, που παριστάνει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά κειμήλια είναι και μία ασημένια λυχνία σε σχήμα λεμονιάς με τρία επίχρυσα λεμόνια, προσφορά ευσεβών Μοσχοβιτών 1818, πολλά υπέροχα χρυσοκέντητα άμφια και ένας μανδύας που ονομάζεται "ο σάκος του Τσιμισκή", ο οποίος είναι κεντημένος με παραστάσεις δέκα λιονταριών και τεσσάρων Βυζαντινών δικέφαλων αετών σε πλαίσιο αραβουργήματος. Πρόκειται πιθανότατα για άμφιο ενός ανώτερου κληρικού του 15ου αιώνα. Υπάρχουν ακόμα και πολλά έγραφα σφραγισμένα με πολύτιμες σφραγίδες αλλά για τους μοναχούς ο πιο πολύτιμος θησαυρός είναι τα ιερά λείψανα των τιμημένων μαρτύρων και πατέρων της εκκλησίας, διατηρημένα σε ασημένιες και χρυσές λειψανοθήκες. Εκτός από το δεξί χέρι του Μεγάλου Βασιλείου, Επισκόπου Καππαδοκίας (329-379), η κάρα του επισκόπου Γρηγορίου Νύσσης, υπάρχει και το αριστερό πόδι Μακρίνας, ηγουμένης της Μονής της Ίριδας.

Το Αγίασμα της Παναγίας

Κατά την επίσκεψή ή την παραμονή στην μονή, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Αγίασμα, το σημείο όπου πιστεύεται ότι βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.Το Αγίασμα βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και στο εσωτερικό του υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό.

Πως πάω στην Ιερά Μονή Ιβήρων

Η Ιερά Μονή Ιβήρων απέχει 20 περίπου λεπτά από τις Καρυές με λεωφορείο. Συνήθως εκτελούνται δύο δρομολόγια την ημέρα (πρωί και μεσημέρι) αλλά πολλές φορές αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των προσκυνητών που ταξιδεύουν από και προς την Μονή. Για να φτάσει κάποιος από το λιμάνι της Δάφνης στην Ιερά Μονή Ιβήρων θα πρέπει αρχικά να πάρει το λεωφορείο για τις Καρυές (30-35 λεπτά) και εν συνεχεία άλλο λεωφορείο για την Μονή Ιβήρων. Κάποιες ημέρες της εβδομάδας που ο καιρός το επιτρέπει το λιμάνι της Μονής προσεγγίζει πλοίο προερχόμμενο από το λιμάνι της Ιερισσού. Αν και η πρόσβαση απο την Ιερισσό είναι πολύ πιο εύκολη, ο πιο σίγουρος τρόπος μετακίνησης είναι από την Ουρανούπολή μέσω του λιμένα της Δάφνης αφού λόγω του καιρού τις περισσότερες φορές το δρομολόγιο από την Ιερισσό δεν εκτελείται,

Αξιοθέατα κοντά στην Ιερά Μονή Ιβήρων

Σε κοντινή απόσταση από την Ιερά Μονή Ιβήρων βρίσκεται η Ιερά Μονή Παντοκράτορος την οποία μπορεί κανείς εύκολα να προσεγγίσει και με τα πόδια (1 ώρα) μέσω ενός μονοπατιού. Επίσης από την Ιερά Μονή Ιβήρων ξεκινάει μονοπάτι που καταλήγει στο κελί του Αγίου Παισίου στη Παναγούδα. Είναι από τα ομορφότερα μονοπάτια του Αγίου Όρους και σίγουρα μία διαδρομή που αξίζει κανείς να περπατήσει. Η κατάβαση από το κελί προς τη μονή διαρκεί μία (1) περίπου ώρα ενώ η ανάβαση λίγο περισσότερο και ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του πεζοπόρου. Το μονοπάτι είναι βατό και η σήμανση αρκετά καλή. Όλη η πορεία γίνεται υπό τη σκιά των δέντρων ενώ σε κάποιο σημείο της διαδρομής υπάρχει πέτρινη βρύση με πόσιμο νερό.  

Χρήσιμες Πληροφορίες

Στην Ιερά Μονή Ιβήρων λειτουργεί εκθετήριο από το οποίο οι προσκυνητές μπορύν να προμηθευτούν εικόνες, κομποσχίνια, βιβλία και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα. Επίσης μπορούν να προμηθευτούν κρασί από τους αμπελώνες της μονής και καστανόμελο που παράγουν οι μοναχοί. Το εκθετήριο είναι ανοικτό καθημερινά από νωρίες το πρωί έως αργά το απόγευμα. Η Μονή διαθέτει ξενώνες και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Οι πόρτες της Μονής κλείνουν με τη δύση του ηλίου.Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400