Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

Translate English Version

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στη πρωτεύουσα του νησιού. Στεγάζεται σε μία παλιά διώροφη παραδοσιακή οικία που κληροδοτήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1965 από την Ελίζα Βαφία, με σκοπό τη δημιουργία μουσείου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου άνοιξε για το κοινό στις 11 Ιουλίου 2006 και εγκαινιάστηκε στις 4 Οκτωβρίου 2008. Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται το εργαστήριο συντήρησης, οι αποθήκες και ο χώρος διοίκησης,  Στο πρώτο όροφο, συνολικού εμβαδού 85 τ.μ., βρίσκονται δύο αίθουσες όπου αναπτύσσεται η κυρίως έκθεση των αρχαίων καθώς και μία μικρή αίθουσα προβολής βίντεο. Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου αποτέλεσε αίτημα πάγιο αίτημα δεκαετιών των κατοίκων του νησιού και έχει ως σκοπό τη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου αν και μικρό, φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αξίζει να το επισκεφθείτε.

Η συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα που προέρχονται από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Κιμώλου στη θέση Ελληνικά, αλλά και ευρήματα από άλλα σημεία του νησιού. Τα εκθέματα καλύπτουν μία χρονολογική περίοδο από την Προϊστορική Εποχή έως την  Ύστερη Αρχαιότητα. Παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά και πλαισιώνονται από εποπτικό και πληροφοριακό υλικό. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για τη πορεία της Κιμώλου στο πέρασμα των αιώνων.  

Στο πρώτο τμήμα της έκθεσης εκτίθενται ευρήματα προϊστορικών χρόνων από διάφορα σημεία του νησιού, μεταξύ των οποίων λίθινα εργαλεία, όστρακα, πήλινα αγγεία καθώς και ένα αντίγραφο μαρμάρινου βιολόσχημου ειδωλίου, που αντιπροσωπεύουν διάφορες περιόδους της Εποχής του Λίθου και του Χαλκού. Το δεύτερο τμήμα της αίθουσας είναι αφιερωμένο στην ανασκαφή του νεκροταφείου της Αρχαίας Πόλης του 8 αιώνα π.Χ. με αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους. Ξεχωρίζει η αναπαράσταση κάτω από διάφανο δάπεδο, αρχαίας ταφής, όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή της. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει ευρήματα από την περιοχή των Ελληνικών που καλύπτουν τις επόμενες περιόδους των Ιστορικών Χρόνων -από την αρχαϊκή περίοδο έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους-  καθώς και αντίγραφο τιμητικού ψηφίσματος του δήμου των Κιμωλίων για τον Καρύστιο δικαστή Χαρίανθο, μοναδική μέχρι σήμερα μαρτυρία για την πολιτική οργάνωση της πόλης.