Αρχαίο Θέατρο Μήλου

Translate English Version

Αρχαίο Θέατρο Μήλου

Το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, βρίσκεται στη πλαγιά λόφου που εκετείνεται η αρχαία πόλη κοντά στον οικισμό της Τρυπητής και έχει θέα το κόλπο της Μήλου. Πιθανολογείται ότι ανάγεται στην ελληνιστική εποχή, σήμερα όμως είναι ορατή η ρωμαϊκή φάση του μνημείου. Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, πάνω από τις σωζόμενες βάσεις του κλασσικού θεάτρου, χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με παριανό ολόλευκο μάρμαρο και θαυμαστά ανάγλυφα, το οποίο υπολογίζεται ότι χωρούσε περίπου 7.000 θεατές. Εικάζεται ότι η λειτουργία του σταμάτησε τον 4ο αι. μ.Χ., όμως οι χώροι συνέχισαν να χρησιμοποιούνται ως τις αρχές του 7ου αι. μ.Χ σαν κατοικίες ή εργαστήρια. Ακόμη και μετά την εγκατάλειψή του συνέχισε να προμηθεύει οικοδομικά υλικά τους κατοίκους του νησιού.

Το θέατρο ανακαλύφθηκε τυχαία τον 18ο αιώνα, ενώ οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διετίας 1816-1817, από το Γερμανό αρχιτέκτονα Carl Haller von Hallerstein. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα του κοίλου και του προσκηνίου, καθιστώντας το μνημείο αξιοθέατο. Ο Haller αγόρασε το θέατρο για το διάδοχο και μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί της Μήλου το 1836. Ο βασιλιάς προχώρησε σε μία δεύτερη ανασκαφή και στη συνέχεια δώρισε το θέατρο στο γιό του Όθωνα, βασιλιά της Ελλάδος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προχώρησε με τη σειρά της σε μία σειρά ανασκαφών αρχής γενομένης την περίοδο 1990-1995 όπου τεκμηριώθηκε η συνέχεια του κοίλου στο πρανές και ήρθαν στην επιφάνεια τμήματα του σκηνικού οικοδομήματος, της ορχήστρας, καθώς και της πλευρικής εισόδου στα δυτικά. Κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανάδειξη του θεάτρου τη περίοδο 2010-2015, πραγματοποιήθηκε μία επιπλέον σειρά ανασκαφών όπου αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των καταλοίπων του σκηνικού οικοδομήματος και του υπόγειου ταφικού θαλάμου της ελληνιστικής περιόδου. Από το κοίλο έχουν αποκαλυφθεί οι επτά κερκίδες με εδώλια από λευκό μάρμαρο έως και σε 9 σειρές. Η ορχήστρα είναι διαμορφωμένη σε βάθος 1,70 μέτρων κάτω από τη στάθμη των πλακών του διαζώματος, προκειμένου να λειτουργεί ως αρένα.

Αν και έχει ερευνηθεί μερικώς καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ακόμη θαμμένο κάτω από επιχώσεις και ξερολιθιές, είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αρχαία θεατρικά οικοδομήματα στις Κυκλάδες. Το θέατρο άνοιξε στο κοινό το 1930. Έκτοτε διοργανώνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και μουσικές εκδηλώσεις.