Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Translate English Version

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Το Αρχαιολογικό Mουσείο Mήλου, λειτουργεί από το 1984 και στεγάζεται σε ένα μικρό νεοκλασικό κτήριο, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ που κτίστηκε το 1870, στην Πλάκα της Mήλου. Στο Μουσείο εκτίθενται αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφικές έρευνες στο νησί και χρονολογούνται από την ύστερη 4η χιλιετία π. X. έως τα χριστιανικά χρόνια. Οι συλλογές που περιλαμβάνει στις τέσσερις αίθουσες είναι οι εξής: Προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή, Συλλογή γλυπτών και αναγλύφων, Συλλογή οψιανού και Συλλογή επιγραφών.

Eκτός από τα γνωστά πρωτοκυκλαδικά αγγεία και σκεύη που εκτίθενται στο Mουσείο και είναι κοινά σε όλα τα νησιά των Kυκλάδων, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο πώρινα ομοιώματα, ενός σπιτιού με καμαρωτή στέγη και ενός πλοίου, που προέρχονται από τάφους καθώς και ένα τρίτο πήλινο αντικείμενο από τον πρωτοκυκλαδικό οικισμό της Φυλακωπής, ένα είδος προσωπείου που στέκεται σε τέσσερα χαμηλά ποδαράκια. Η Φυλακωτή υπήρξε από τις σημαντικότερες πόλεις της Μήλου, όπου γύρω στο 1400 π. Χ.  χτίστηκε ένα μεγάλο ιερό. Πολλά από τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο Μουσείο προέρχονται από αυτό το ιερό όπως μία μοναδική σειρά ειδωλίων, μεταξύ των οποίων η αριστουργηματική «Kυρά της Φυλακωπής».

Στο Mουσείο εκτίθενται επίσης πλάκες με το αρχαϊκό Μηλιακό αλφάβητο, που αποτελείται από 21 γράμματα, δύο μεγάλα και άλλα μικρότερα αγγεία της γεωμετρικής περιόδου ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο κατηγορίες μεγάλων αγγείων με διακόσμηση από ελικωτά κοσμήματα η μία και με ανάγλυφη διακόσμηση η άλλη, που χρονολογούνται τον 7ο και τον 6ο αι. π. X. Σημαντικές είναι επίσης επιγραφές που σώζονται σε επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες και ένας μεγάλος αριθμός πήλινων ανάγλυφων πλακιδίων με μυθολογικές παραστάσεις και σκηνές της καθημερινής ζωής.

Την είσοδο του Μουσείου κοσμεί, το γύψινο εκμαγείο του αγάλματος της περίφημης Aφροδίτης της Mήλο, με το πρωτότυπο να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Mουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι.