Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σύρου

Φωτο: © allovergreece.com

Translate English Version

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σύρου

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης και το θέατρο Απόλλων, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου που είναι ο πολιούχος της πόλης. Ο ορθόδοξος ναός θεμελιώθηκε από τον Μητροπολίτη Κυκλάδων Δανιήλ Κοντούδη στις 28 Φεβρουαρίου 1848, σε σχέδια του Γ. Μεταξά και εγκαινιάστηκε επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου 1870 από τον Αρχιεπίσκοπο Σύρου Αλέξανδρο Λυκούργο. Είναι ο τρίτος παλαιότερος ναός της Ερμούπολης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Είναι επίσης γνωστός και ως Άγιος Νικόλαος ο «πλούσιος», για να ξεχωρίζει από τον Άγιο Νικόλαο των Πτωχών της Άνω Σύρου.

Ο ναός ανήκει στο τύπο της βασιλικής με τρούλο και έχει σχήμα σταυρού. Οι επιβλητικές αναλογίες του διώροφου ναού, τα πανύψηλα μαρμάρινα κωδωνοστάσια, η μαρμάρινη σκάλα ύψους 4 μέτρων που οδηγεί στην είσοδο, τα επιβλητικά μαρμάρινα προπύλαια με τους τέσσερις ιωνικού ρυθμού κίονες και ο διάκοσμος με τα αρχαϊκά μοτίβα δίνουν στον Άγιο Νικόλαο μνημειακό αρχαιοελληνικό χαρακτήρα. Για την ανέγερσή του ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Βασιλιάς Όθωνας και για την κατασκευή του συνέβαλαν πολλοί δωρητές, κυρίως Έλληνες ομογενείς της Ρωσίας και Χιώτες εφοπλιστές του νησιού. Μεγάλοι δωρητές υπήρξαν η Βασίλισσα Όλγα που εκτός από 3.000 χρυσές λίρες για την αποπεράτωση του καμπαναριού, πρόσφερε και τέσσερις φανούς από τη βασιλική άμαξα που σήμερα κοσμούν το εσωτερικό του ναού, ο τσάρος Νικόλαος, ο βαρόνος Σίνας και πολλοί άλλοι.

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου επαργυρώθηκε στη Μόσχα το 1852. Εσωτερικά, τοξοστοιχίες χωρίζουν τον ναό σε τρία κλίτη και ένας γυναικωνίτης περιτρέχει και τις τρεις πλευρές του ναού. Μαρμάρινοι κορινθιακοί κίονες, υπέρθυρα με ανάγλυφες διακοσμήσεις, πλακόστρωση σε χρώμα γκρι – γαλάζιο, μα πάνω απ’ όλα αυτό που εντυπωσιάζει είναι το μαρμάρινο τέμπλο. Το τέμπλο του Αγίου Νικολάου φιλοτεχνήθηκε κατά τη περίοδο 1883-1899 από τον Τήνιο μαρμαρογλύπτη Γεώργιο Βιτάλη και θεωρείται από τα ωραιότερα του 19ου αιώνα. Είναι από πεντελικό μάρμαρο με ένθετα μάρμαρα Ιταλίας στα πλαίσια και τη βάση και καλύπτεται από ανάγλυφα και εγχάρακτα κοσμήματα τονισμένα με χρυσό. Ξεχωρίζει ακόμα ο μαρμάρινος Δεσποτικός Θρόνος, έργο του ίδιου γλύπτη και ο μαρμάρινος πεντάπλευρος Άμβωνας, έργο του Χιώτη γλύπτη Αντώνιου Φραγκούλη. Οι εικόνες του Αγίου Νικολάου έχουν φιλοτεχνηθεί από τους σπουδαιότερους αγιογράφους της εποχής.

Σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη θέση Βαπόρια, αποτελεί ένα αληθινό κόσμημα για τη πόλη της Ερμούπολης. Το 2006 έγιναν εργασίες συντήρησης του ναού και την ίδια χρονιά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ενθρόνισε ιερό απότμημα από τα λείψανα του Αγίου. Σήμερα, στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται πολύτιμα ιερά σκεύη, ευαγγέλια, δισκοπότηρα, σταυροί, χρυσοκέντητοι επιτάφιοι, αφιερώματα πλοιοκτητών, πρέσβεων και προξένων από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τις Παραδουνάβιες Χώρες. Μπροστά από το ναό, υπάρχει το μνημείο του «Άταφου Αγωνιστή» έργο του γλύπτη Βιτάλη, που είναι αφιερωμένο στους άγνωστους αγωνιστές της ελευθερίας.  

Φωτογραφία: allovergreece.com