Μονή Ουρσουλινών

Translate English Version

Μονή Ουρσουλινών

Οι πρώτες Ουρσουλίνες μοναχές έφτασαν στο νησί της Τήνου το 1704. Αρχικά εγκαταστάθηκαν σε οικίες όπου και ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, Το 1862 ιδρύεται το πρώτο οργανωμένο μοναστήρι στο χωριό Λουτρά από την Αγγλίδα Μαρία-Άννα Ληβς, η οποία είχε ασπαστεί τον καθολικισμό και είχε εισαχθεί ως τρόφιμος στη Μονή Αδελφών Αγίου Ιωσήφ Σύρου. Με τη βοήθεια Γαλλίδων Ουρσουλινών που κατέφθασαν στο νησί, κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο της, το 1867. Για την επίτευξη του στόχου της, διέθεσε όλη τη πατρική της κληρονομιά.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλάμβανε ορφανοτροφείο, οικοτροφείο, κοιτώνες, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και πολλούς ακόμη χώρους. Την περίοδο 1876-1877, δέχεται αιτήσεις απ’ όλο το χώρο της Ανατολής για να γίνουν δεκτές μαθήτριες στο Σχολείο των Λουτρών. Το 1890 το δυναμικό του Σχολείου αριθμεί 36 καλόγριες (13 Τηνιακές Ελληνίδες, 13 Γαλλίδες και οι υπόλοιπες διαφόρων εθνικοτήτων) και 102 μαθήτριες (54 καθολικές και 48 ορθόδοξες). Την περίοδο 1910-1930 γνωρίζει μεγάλη ακμή, με περισσότερες από 300 οικότροφες μαθήτριες όλων των δογμάτων και θρησκειών απ’ όλο τον ελλαδικό κόσμο να διαμένουν και να φοιτούν στη μονή. Το 1931 άρχισε να λειτουργεί το  ιδιωτικό Ελληνογαλλικό γυμνάσιο, αναγνωρισμένο και ισότιμο με τα υπόλοιπα ιδιωτικά γυμνάσια της χώρας μας.

Κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η φοίτηση καθίσταται δύσκολη και τα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί από τους νησιώτες εγκαταλείπουν το νησί για να αναζητήσουν αλλού καλύτερες δουλειές. Τα χωριά ερημώνουν και ελλείψει μαθητριών το σχολείο περιορίζεται στα παιδιά του Δημοτικού. Συνεχίζει τη λειτουργία του ως το 1984, έχοντας στους ίδιους χώρους από το 1960 σχολή ταπητουργίας και ραπτικής για τις κοπέλες του νησιού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κλείνουν όλα τα τμήματα και οι εναπομείναντες μοναχές, μεταφέρονται στη πόλη της Τήνου όπου επιδίδονται κυρίως σε ποιμαντική διακονία και ανθρώπινη συμπαράσταση.

Σήμερα το κτιριακό συγκρότημα στεγάζει το Δημοτικό σχολείο για τα παιδιά των χωριών των Κάτω Μερών. Ένα τμήμα έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου παρουσιάζεται το έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της εκατοντάχρονης λειτουργίας, ενώ στο κήπο του συγκροτήματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ Δήμου Εξωμβούργου Τήνου.