Ι.Μ. Αγίου Σάββα του Νέου εν Καλύμνω

Translate English Version

Ι.Μ. Αγίου Σάββα του Νέου εν Καλύμνω

Η Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα βρίσκεται χτισμένη επάνω σε έναν λόφο πάνω από το λιμάνι της Πόθιας. Είναι γυναικεία μονή η οποία ιδρύθηκε από τον ιερομόναχο Ιερόθεο Κουρούνη στα τέλη του 19ου αιώνα. Μετά την κοίμηση του Ιερόθεου, ήλθε στην μονή τo 1926, ο π. Σάββας ο Χοτζεβίτης ο οποίος αγιοποιήθηκε το 1992. Ο π. Σάββας έζησε ταπεινά, βοήθησε χήρες κα ορφανά. Ήταν επιεικής και εύσπλαχνος στις αμαρτίες των άλλων ενώ δεν ανεχόταν την βλασφημία και την κατάκριση.  Η παρουσία του έμελλε να είναι σημαντική τόσο για την μονή όσο και για ολόκληρο το νησί.

Η μονή συγκροτήθηκε επίσημα το 1952 όταν και ενθρονίστηκε ως ηγουμένη η Γερόντισσα Φιλοθέη. Πλήθος κόσμου προσέρχεται καθημερινά να προσκυνήσει το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Σάββα του νέου και να ζητήσει τις πρεσβείες του Αγίου. Ο Άγιος Σάββας θεωρείται θαυματουργός και βοηθάει άτεκνα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Το πνευματικό έργο της μονής είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στην μονή υπάρχει συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη και μουσείο με αντικείμενα του Αγίου Σάββα και ιερές εικόνες που ο ίδιος είχε αγιογραφήσει.

Η Ιερά Μονή γιορτάζει την 5η βδομάδα των Νηστειών δηλαδή δύο βδομάδες πριν το Πάσχα, την Κυριακή των Αγίων Πάντων καθώς και στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Από τον προαύλιο χώρο της μονής η θέα προς την πόλη είναι εντυπωσιακή.