Πόθια

Translate English Version

Πόθια

Η Πόθια ή Ποθαία είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Καλύμνου. Πρόκειται για έναν πυκνοδομημένο οικισμένο με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα και στραμμένα προς την θάλασσα που τα χωρίζουν στενά δρομάκια. Η Πόθια άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 1850 όταν και άρχισαν να μειώνονται οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι άρχισαν να μεταφέρουν τις κατοικίες τους εκτός του κάστρου. Σήμερα η Πόθια αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Καλύμνου.

Σε πολλά κτίρια της πόλης είναι εμφανείς οι ιταλικές επιρροές όπως σε πολλές πόλεις των Δωδεκανήσων. Υπάρχουν όμως και πολλά κτίσματα κυρίως παραδοσιακά με  έντονα στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στις συνοικίες της Υπαπαντής, της Ευαγγελίστριας, του Αγίου Θεολόγου και στις Πατήθριες. Στην δυτική πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Σάββα με μοναδική θέα, ενώ σε μικρή απόσταση νοτιοδυτικά του οικισμού βρίσκονται τα Θέρμα, μια περιοχή με θερμοπηγές που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται σημαντικά ευρήματα που έχουν ανασυρθεί από τον βυθό της θάλασσας, προβάλλοντας την σημαντική ιστορία του νησιού από τους Προϊστορικούς ως του Βυζαντινούς χρόνους. Εξίσου σημαντικό είναι το Ναυτικό Μουσείο όπου παρουσιάζεται η πλούσια ναυτική παράδοση της Καλύμνου, η ιστορία σπογγαλιείας καθώς και αντικείμενα αρχαίων ναυαγίων. Το Αρχοντικό της οικογένειας Βουβάλη, τυπικό δείγμα νησιωτικής αστικής αρχιτεκτονικής της Καλύμνου λειτουργεί ως μουσείο παρουσιάζοντας στοιχεία οικιστικής αρχιτεκτονικής. Στην προκυμαία της Πόθιας βρίσκεται η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο της, φιλοτεχνημένο από τον σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά ενώ πολλές είναι οι εκκλησίες που κοσμούνται από έργα μεγάλων καλύμνιων ζωγράφων όπως των Σ. Μαγκλή, Μ. Αλαχούζου, Γ. Οικονόμου, Τ. Κουρούνη, Ν. Μάγκου, Θ. Μπιλλήρη, Ε. Χούλη και Σ. Πιζάνια.