Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Σταύρου Βαλσαμίδη

Translate English Version

Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Σταύρου Βαλσαμίδη

Το Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων του Σταύρου Βαλσαμίδη βρίσκεται στην περιοχή Βλυχάδια της Καλύμνου. Πρόκειται για μία ιδιωτική συλλογή 17.000 και πλέον μοναδικών ευρημάτων από την θάλασσα που συνέλεξε ο Σταύρος Βαλσαμίδης σε μία περίοδο μεγαλύτερη από 60 χρόνια.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων από το θαλάσσιο βασίλειο όπως ψάρια, κογχύλια, οστρακοειδή, αστερίες, κοράλλια, καρχαριοειδή, χελωνοειδή και φυσικά όλα τα είδη σφουγγαριών ενώ ένα μέρος του μουσείου είναι αφιερωμένο στο επάγγελμα της σπογγαλιείας. Στο τμήμα αυτό του μουσείου παρουσιάζονται εργαλεία των δυτών καθώς και μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών. Σε άλλη πτέρυγα του μουσείου εκτίθενται ευρήματα του Α’ και Β΄ πολέμου ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσονται αμφορείς του 6ου, 4ου, 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα και άλλων αντικειμένων από αρχαία ναυάγια. Εντυπωσιακό είναι ένα ολόκληρο ναυάγιο αρχαίου εμπορικού πλοίου, γεμάτο αμφορείς και άλλα αντικείμενα, που έφερε ο Σταύρος Βαλσαμίδης στο φως από το βυθό της θάλασσας.

Κύριο μέλημα του ιδρυτή του μουσείου ήταν και συνεχίζει να είναι, η προβολή της Καλύμνου και η ιστορία των Καλύμνιων σφουγγαράδων για επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Σήμερα το έργο του Σταύρου Βαλσαμίδη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 χρόνων, κάνοντας την τελευταία του βουτιά όντας αυτοδύτης για 48 χρόνια σε όλες τις θάλασσες της γης, συνεχίζει ο γιος του Γιάννης.