Κρατήρας Ηφαιστείου

Translate English Version

Κρατήρας Ηφαιστείου

Στο κέντρο της Νισύρου δεσπόζει η καλδέρα με διάμετρο 4 περίπου χιλιόμετρα, ενώ ο πυθμένας της βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας. Στο εσωτερικό της έχουν εντοπιστεί ίχνη από κρατήρες. Οι κρατήρες είναι το αποτέλεσμα εκρήξεων του ηφαιστείου με υδροθερμικό χαρακτήρα που προέρχονται από την πίεση που εξασκεί στο έδαφος ο ατμός που δημιουργείται από την υπερθέρμανση του βρόχινου και θαλασσινού νερού μετά την επαφή του με το λιωμένο μάγμα του υπεδάφους. Το νερό αρχίζει να θερμαίνεται και μετατρέπεται σε ατμό. Ο ατμός ασκεί πιέσεις στην επιφάνεια του κρατήρα, προξενεί μικρές εκρήξεις και δημιουργεί στρογγυλές χοάνες, τις τρύπες δηλαδή που υπάρχουν στον κρατήρα. Μαζί με τον ατμό εξέρχονται και άλλα αέρια, ένα εκ των οποίων είναι το υδρόθειο στο οποίο οφείλεται και η χαρακτηριστική οσμή που επικρατεί στο χώρο. Οκτώ από τους κρατήρες που υπάρχουν στην καλδέρα είναι καλά διατηρημένοι και ο καθένας έχει το δικό του όνομα. 

Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο με το όνομα Στέφανος. Έχει διάμετρο 300 μέτρα, ελλειψοειδές σχήμα και το βάθος του φτάνει τα 27 μέτρα. Η ακριβής ηλικία του κρατήρα είναι άγνωστη αλλά υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν από 3.000-4.000 χρόνια. Δίπλα του βρίσκεται ένας μικρότερος που φέρει το όνομα «μικρός Στέφανος». Απέναντι, στην περιοχή του Λόφου, βρίσκονται οι υπόλοιποι υδροθερμικοί κρατήρες οι οποίοι είναι γνωστοί με τα ονόματα Λογοθέτης, Πολυβώτης,, μικρός Πολυβώτης, Αλέξανδρος, Αχιλλέας και Λογοθέτης.

Ο κρατήρας αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και πόλο για εκατοντάδες τουρίστες που τον επισκέπτονται καθημερινά. Η είσοδος στο χώρο επιβαρύνεται με αντίτιμο εισόδου.