Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου

Translate English Version

Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου

Το νησί της Νισύρου είναι δημιούργημα μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από χιλιάδες χρόνια, ενώ πήρε την οριστική του μορφή πριν από 20.000 περίπου χρόνια μετά την μεσολάβηση δύο ακόμη εκρήξεων. Έτσι όλο το νησί μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ευρύτερο υπαίθριο ηφαιστειολογικό μουσείο.

Στο ανακαινισμένο παλιό σχολείο στα Νικιά, στην άκρη της καλντέρας και με πανοραμική θέα το εσωτερικό του ηφαιστείου, έχει φτιαχτεί ένα μοναδικό μουσείο που έχει ως σκοπό να μεταφέρει νοητά τον επισκέπτη μέσα στο ίδιο το ηφαίστειο. Πετρώματα, χάρτες, τομές, διαγράμματα, πρότυπα ηφαιστείων, φωτογραφίες, τρισδιάστατες κινούμενες απεικονίσεις και προσομοιώσεις σε Η/Υ αποκαλύπτουν τη γεωλογική ιστορία, όχι μόνο της Νισύρου, αλλά και όλου του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Αίσθηση προκαλεί ο φωτισμός του μουσείου που είναι υποβλητικός. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η βιβλιοθήκη αποτελούμενη από μια σειρά τίτλων από βιβλία και άρθρα, σχετικά με την ηφαιστειολογική επιστήμη. Οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν και να παρατηρήσουν τα πετρώματα μέσα από μικροσκόπια, τα οποία παρέχονται στους φιλοξενούμενους του μουσείου.

Οι κύριοι χώροι του μουσείου φιλοξενούν τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Γένεση και δομή ηφαιστείων.
  • Ηφαιστειακές διεργασίες και προϊόντα.
  • Τα ηφαίστεια της Ελλάδας.
  • Το Ηφαίστειο Νισύρου.
  • Τα άλλα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας.
  • Ηφαίστεια-Περιβάλλον-Άνθρωπος.

 

Το ηφαιστειολογικό μουσείο Νισύρου είναι το πρώτο και το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε από το Δήμο Νισύρου σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το ΙΓΜΕ και το υπουργείο Αιγαίου. Εκτός από εκθετήρια, διαθέτει και χώρους εκδηλώσεων, ενώ λειτουργεί όλο το χρόνο. Παράλληλα, κοντά στο χώρο του μουσείου λειτουργεί ηφαιστειολογικό παρατηρητήριο το οποίο καταγράφει σε 24ωρη βάση τα δεδομένα από όλα τα ενεργά ηφαίστεια. Αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τουρίστες όσο και για ερευνητές. Το μουσείο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού στη Νικιά. Σε κοντινή απόσταση, υπάρχει ένα μονοπάτι πεζοπορίας που οδηγεί στην καλντέρα και στους κρατήρες του ηφαιστείου.