Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Translate English Version

Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Στο πιο ψηλό σημείο του νησιού της Αποκάλυψης, το διάσημο μοναστήρι στέκει αγέρωχο, χτισμένο σαν κάστρο, το οποίο το βράδυ φωτίζεται και χαρίζει ακόμη πιο μυστηριακή ατμόσφαιρα στη Χώρα. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο στον οποίο δώρισε το νησί ολόκληρο ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Ι.Κομνηνός και το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Χτίστηκε κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης και που πιστεύεται τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι ο Απόστολος Ιωάννης έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Είναι ένας σημαντικός τόπος και για όλους τους πνευματικούς ανθρώπους, που ταυτόχρονα λατρεύουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Πάτμου και τον πολιτισμό της. Από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Καθολικό, η τράπεζα και τα κελιά, καθώς και μαρμάρινα τραπέζια φαγητού των μοναχών, όπως και πολλά ιερά λείψανα αγίων.

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στην Πάτμο, στο μέσον περίπου της διαδρομής από τη Χώρα στο λιμάνι της Σκάλας. Η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε το κείμενο της Αποκάλυψης, ακουγόταν από μία σχισμή του βράχου μέσα στη σπηλιά και από εκεί από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Το κείμενο της αποκάλυψης αποτελείται από 22 κεφάλαια. Είναι ένα ιερό κείμενο, που κατά το διάβα των αιώνων είχε τεράστια απήχηση, τόσο για τη θρησκευτική του σπουδαιότητα όσο και γιατι έχει ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία, διότι δεν υπάρχει αντίστοιχο του στην παγκόσμια φιλολογία.

Το επισκέψιμο σκευοφυλάκιο περιλαμβάνει λειτουργικά αντικείμενα, έργα αμύθητης αξίας και σκεύη με παιδευτική και καλλιτεχνική σημασία, καθώς και αρχαιότητες παλαιοχριστιανικών και κλασσικών χρόνων. Επίσης στο χώρο αυτό διατίθενται η πλούσια βιβλιοθήκη του μοναστηριού και η συλλογή των κειμηλίων του.