Νέα Αγορά

Translate English Version

Νέα Αγορά

Το 1923 ο κυβερνήτης της Ρόδου Μάριο Λάγκο, με τον αρχιτέκτονα πολιτικό μηχανικό Φλορεστάνο Ντι Φάουστο, επικεφαλής της ομάδας των Ιταλών για το σχεδιασμό της πόλης, αποφάσισαν την κατασκευή της Νέας Αγοράς εκτός των τειχών της Παλαιάς Πόλης. Στην αγορά θα αναπτύσσονταν καταστήματα και εκεί θα μεταφέρονταν όλη η εμπορική δραστηριότητα της πόλης. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1924 με δαπάνες του Δήμου και η Αγορά άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1926, ενώ τα εγκαίνια έγιναν τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Έξω από την Αγορά δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης των κάρων τροφοδοσίας και οι πύλες της έκλειναν κάθε βράδυ.

Τη δεκαετία του 1950 έγιναν προσθήκες που αφορούσαν τα εσωτερικά καταστήματα και στον αύλειο χώρο. Δυστυχώς με τις προσθήκες καταστράφηκαν πολλά από τα δέντρα που είχαν φυτέψει οι Ιταλοί. Η Νέα Αγορά έχει οκταγωνικό σχήμα και αποτελείται κατά κύριο λόγο από ισόγεια καταστήματα εκτός από την ανατολική πλευρά που εκτείνεται σε όροφο. Ακολουθεί τον λεγόμενο "ανατολικό εκλεκτικισμό" και φέρει αρκετά ανατολίτικα στοιχεία. Αξιόλογα είναι τα επιμέρους μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου, όπως οι αψίδες, οι κυματιστοί τοίχοι, τα παραπέτα, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες και άλλα. Η κύρια όψη είναι συμμετρική ως προς την πύλη εισόδου με τη τελευταία να έχει μνημειακό χαρακτήρα με στενόμακρους πυλώνες, γοτθικό τόξο και τρούλο.

Σήμερα στο ισόγειο φιλοξενούνται εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης, ενώ στους ορόφους στεγάζονται γραφεία υπηρεσιών του Δήμου και επαγγελματιών του νησιού. Είναι ένα εμβληματικό κτήριο της πόλης της Ρόδου που δεσπόζει στο λιμάνι του νησιού, το Μανδράκι. Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιόδου της Ιταλοκρατίας.