Κάστρο Μονολίθου

Translate English Version

Κάστρο Μονολίθου

Κοντά στο χωριό Μονόλιθος της Ρόδου, υπάρχει ένας τεράστιος βράχος ύψους 236 μέτρων με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που πάνω στέκει από την εποχή των Ιπποτών ένα κάστρο. Το κάστρο αυτό ήταν ένα από τα 4 κύρια κάστρα της Ρόδου. Σε αυτό το μονόλιθο βράχο, οφείλει το όνομά του και το χωριό.

Κατά τους κλασσικούς χρόνους εκεί υπήρχε φρυκτωρία και αργότερα βυζαντινό κάστρο  που με το πέρασμα του χρόνου παρήκμασε. Σύμφωνα με τον θυρεό πάνω από την πύλη, κτίσθηκε από τον Μάγιστρο d’ Aubusson το 1476, πάνω στα ερείπια της παλιότερης βυζαντινής οχύρωσης με σκοπό την προστασία των χωριών της περιοχής από τους πειρατές. Εκεί θα κατέφευγαν οι κάτοικοι της Απολακκιάς σε περίπτωση πειρατικής επίθεσης. Πιστεύεται ότι λόγω της εξαιρετικά οχυρής του θέσης, το κάστρο δεν καταλήφθηκε ποτέ από εχθρούς. Τελικά οι Ιππότες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν κατά την διάρκεια της μεγάλης πολιορκίας του 1522, για να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης της Ρόδου. Μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα και την εξάλειψη της πειρατείας, έχασε το ρόλο του και σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Δυστυχώς, αυτό το κάστρο δεν έχει διατηρηθεί, με τα περισσότερα από τα τμήματά του να έχουν καταστραφεί εντελώς. Εξαίρεση αποτελεί η εξωτερική οχύρωση του φρουρίου που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Εντός του περιβόλου, σώζονται δεξαμενές, τμήματα από τους πύργους και τις στοές, καθώς και ο ναΐσκος του Αγίου Παντελεήμονα. Υπάρχει ακόμη ένα εκκλησάκι αλλά είναι ερειπωμένο.

Ο δρόμος φτάνει μέχρι τη ρίζα του βράχου και από εκεί ανεβαίνει στο κάστρο μονοπάτι με σκαλοπάτια λαξευμένα στον βράχο. Η θέα από το κάστρο στη Μονόλιθο προς τα νησιά Χάλκη και Αλιμιά ως και τη Μικρά Ασία είναι μαγευτική ενώ υπέροχο είναι και το ηλιοβασίλεμα.