Παραλία Άπελλα

Translate English Version

Παραλία Άπελλα

Τα Άπελλα είναι μια φανταστική παραλία στην νοτιοανατολική πλευρά της Καρπάθου. Τα απότομα βράχια που την περιβάλλουν σε συνδυασμό με τα πεύκα που φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι το νερό και τα κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο που τα Άπελλα έχουν ψηφιστεί δύο φορές ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται είτε μέσω θαλάσσης με εκδρομικά καΐκια είτε μέσω ενός στενού με πολλές απότομες στροφές ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Κατηφορίζοντας προς την παραλία, θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά λαξευμένο μέσα στο βράχο. Η θέα από ψηλά είναι πραγματικά εντυπωσιακή και κόβει την ανάσα.

Ο δρόμος προς τη παραλία είναι λίγο στενός με μεγάλη κλίση σε κάποια σημεία, αλλά φτάνοντας στην παραλία ο επισκέπτης, αντικρίζει ένα τοπίο μοναδικό και μία παραλία με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα νερά. Φωλιασμένη μέσα σε έναν όρμο, η ακτή είναι καλυμμένη με βότσαλα και άσπρη άμμο. Τα νερά βαθαίνουν απότομα, οπότε χρειάζεται προσοχή αν στη παρέα υπάρχουν μικρά παιδιά ή άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι. Ο βυθός είναι εντυπωσιακός και ενδείκνυνται για καταδύσεις, εξερεύνηση με μάσκα και ψαροντούφεκο. 

Η παραλία είναι αρκετά δημοφιλής και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα σας προτείναμε να την επισκεφθείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ώστε να μη δυσκολευτείτε με τη στάθμευση. Μέρος της ακτής είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ λίγα μέτρα πάνω από την ακτή υπάρχει μία ταβέρνα. Αν πάλι θέλετε φυσική σκιά, μπορείτε να τη βρείτε κάτω από τα πεύκα στο πάνω μέρος της παραλίας. Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση 16 περίπου χιλιομέτρων βόρεια από τα Πηγάδια ενώ ο κοντινότερος οικισμός είναι ο Μυρτώνας σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων. Στη παραλία μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει και με καΐκια από τα Πηγάδια

Στη μία άκρη της παραλίας υπάρχουν δύο μικρές ξύλινες προβλήτες που δένουν τα μικρά εκδρομικά καΐκια που επισκέπτονται την παραλία για να αποβιβάσουν τους επιβάτες. Όταν δεν υπάρχουν καΐκια, από τις προβλήτες μικρά παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία επιδίδονται σε εντυπωσιακές βουτιές. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει και ένα μικρό χωμάτινο μονοπάτι που οδηγεί ψηλά στην άκρη του βράχου απ’ όπου η θέα της παραλίας είναι καταπληκτική. Το μονοπάτι σε ένα τμήμα του κινείται στην άκρη του γκρεμού και δεν συνίσταται για άτομα με υψοφοβία.  Ωστόσο, όσοι καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την άκρη του βράχου θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν μία κρυμμένη παραλία, εξίσου όμορφη με τα Άπελλα αλλά χωρίς κόσμο, στη πίσω πλευρά του βράχου. Την παραλία αυτή την προτιμούν κυρίως γυμνιστές αλλά η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη.

Λιμεναρχείο Καρπάθου: (22450) 22227

Social Campaign