Σπήλαιο Διρού

Translate English Version

Σπήλαιο Διρού

Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα), γνωστό και ως σπήλαιο Διρού λόγω της γεωγραφικής του θέσης στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου στον Όρμο του Διρού, είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα.

Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους κατοίκους της περιοχής από το 1900 περίπου, ωστόσο κανείς δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15.000 μέτρα. Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Σε ένα σημείο του σπηλαίου το βάθος φτάνει τα 100 μέτρα. Οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για τους επισκέπτες το 1967, όταν ο Ε.Ο.Τ. ολοκλήρωσε τις εργασίες διευθέτησης που είχαν ξεκινήσει έξι χρόνια νωρίτερα.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 14 °C, ενώ η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 °C. Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει, δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα-σταγόνα, τον εκπληκτικό διάκοσμο του σπηλαίου. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ανάμεσα στους πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς είναι ο «Μανδύας του Ποσειδώνα» στη πρώτη αίθουσα, η «Μεγάλη Θυμωνιά», ο «Πέτρινος Κρίνος», οι «Νυφικές Κλίνες των Νεράιδων», η «Θάλασσα των Ναυαγίων» και η «Σοκολατένια Σάλα».

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Στο παρελθόν το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν. Στο εσωτερικό του σπηλαίου έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη, δίνοντας μας μία εικόνα για την πανίδα της περιοχής πριν εκατομμύρια χρόνια. Κοντά στην φυσική του είσοδο έχουν ανακαλυφθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία. Σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, ανακαλύφθηκαν στο παρακείμενο σπήλαιο της Αλεπότρυπας που βρίσκεται μόλις 220 μέτρα μακριά. Πολλά από αυτά εκτίθενται σήμερα στο μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σπήλαιο διαθέτει καταπληκτική ακουστική. Το 1971 προσκλήθηκε ο Γάλλος συνθέτης Pierre Arnaud για ηχογραφήσεις εντός του σπηλαίου, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε δίσκο βινυλίου από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμό (Ε.Ο.Τ.) με τίτλο «Music From The Caves Of Diros».

Πρόσβαση - Ξεναγήσεις

Το σπήλαιο Διρού απέχει 1 ώρα από το Γύθειο και 15 λεπτά από την Αρεόπολη. Είναι ανοικτό για το κοινό όλο το χρόνο και προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις στους επισκέπτες. Η τουριστική διαδρομή έχει μήκος 1.500 μέτρα και το μεγαλύτερο μέρος των ξεναγήσεων γίνεται επάνω σε βάρκα, ενώ υπάρχει και ένα χερσαίο τμήμα. Η ξενάγηση διαρκεί 25’-30’ λεπτά. Το σπήλαιο θεωρείται φυσικό μνημείο και τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται αυστηρά η αποκόλληση πετρωμάτων και οποιαδήποτε φθορά στον διάκοσμο του σπηλαίου. Τέτοιες ενέργειες διώκονται ποινικά.

Το σπήλαιο είναι ένας υπέροχος προορισμός για μία ημερήσια εξόρμηση από κοντινές πόλεις και χωριά και η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο σε κάποια από τις γειτονικές παραλίες. Στο χώρο λειτουργεί αναψυκτήριο και κατάστημα πώλησης αναμνηστικών ειδών. Κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει αυξημένη κίνηση, οπότε αν επιθυμείτε να το επισκεφθείτε εκείνη τη περίοδο, καλό θα ήταν να φτάσετε αρκετά νωρίς ώστε να αποφύγετε τη πολυκοσμία. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διεύθυνση https://ediros.etadwebtickets.gr/

Αποστάσεις:

  • Σπήλαιο Διρού - Ναύπλιο: 212 χλμ (2 ώρες και 37 λεπτά)
  • Σπήλαιο Διρού - Καρδαμύλη: 55,1 χλμ (1 ώρα και 8 λεπτά)
  • Σπήλαιο Διρού - Σπάρτη: 69,9 χλμ (1 ώρα και 5 λεπτά)
  • Σπήλαιο Διρού - Αρεόπολη: 10,8 χλμ (14 λεπτά)
  • Σπήλαιο Διρού - Καλαμάτα: 90,9 χλμ (2 ώρες)