Πύργος Βασιλίσσης

Translate

Πύργος Βασιλίσσης

Το 1832 ο Βαυαρός Πρίγκιπας Όθων εκλέχθηκε Βασιλιάς της Ελλάδας. Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη» και το 1837 νυμφεύτηκε στη Γερμανία τη δούκισσα Αμαλία του Ολδεμβούργου. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του αποφασίζεται η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα όπου και εγκαθίσταται το βασιλικό ζεύγος. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα σχέδια του Όθωνα και του πατέρα του Λουδοβίκου για την ανέγερση των Ανακτόρων της Αθήνας, το ζευγάρι διαμένει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Παλαιά Βουλή επί της οδού Σταδίου, ενώ στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκαν στο κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Βασικό μέλημα της Βασίλισσας ήταν η αναμόρφωση των χώρων πρασίνου στην Αθήνα και ιδιαίτερα η δημιουργία του Βασιλικού Κήπου της Αθήνας.

Πριν την ολοκλήρωση του βασιλικού κήπου, αποφάσισε ν’ αγοράσει μια μεγάλη έκταση γης βόρεια της Αθήνας, κοντά στα σημερινά Λιόσια λόγω του εξαιρετικού κλίματος της περιοχής. Σκοπός της αγοράς ήταν η δημιουργία μιας πρότυπης αγροτικής ανάπτυξης. Το κτήμα έκτασης 2500 στρεμμάτων ήταν αρχικά τουρκικό τσιφλίκι που μεταβιβάστηκε σε Έλληνες ιδιοκτήτες και στη συνέχεια στους Αγγλους Τζον Γουίλιαμς και Τζορτζ Μάιλς, οι οποίοι φύτεψαν αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα, καλλιέργησαν συστηματικά τους αγρούς και έχτισαν νέους βοηθητικούς χώρους. Στους έξι φυσικούς λοφίσκους που υπήρχαν στο αγρόκτημα με εντολή της Αμαλίας προστέθηκε το 1857 και ένας έβδομος τεχνικός λόφος. Στους λόφους αυτούς η βασίλισσα έδωσε ονόματα Αργοναυτών: Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφεύς, Πηλεύς, ενώ στο κτήμα έδωσε την επωνυμία ‘Επτάλοφος”, όπως ονομάζεται αλλιώς η Κωνσταντινούπολη.

Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι γοτθικού ρυθμού κατ ‘απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στην Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας και κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου. Παρά τη διαφορά στο μέγεθος, τα δύο κτίρια έχουν πολλά κοινά σημεία, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου παραμένει άγνωστος. Η έπαυλη εγκαινιάστηκε στις 13/25 Αυγούστου του 1854, ημέρα των γενεθλίων του Βασιλιά Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα, θέλοντας έτσι η Αμαλία να τιμήσει τον πεθερό της. Στο τραπέζι που ακολούθησε παρακάθισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Μαυροκορδάτος, ο Πρέσβης της Βαυαρίας και άλλοι επίσημοι.

Η είσοδος στο κτήμα ορθώνεται με την μορφή κάστρου με επάλξεις και μικρότερους πύργους σε βαθμιδωτή διάταξη. Εντυπωσιάζει η κεντρική αίθουσα του πύργου με την περίτεχνη διακόσμησή της, όπου φιλοξενούσε τους επισκέπτες, η οποία είναι διακοσμημένη στα πρότυπα της Σχολής του Μονάχου. Το ισόγειο καταλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής και τα βασιλικά υπνοδωμάτια, ενώ στον όροφο υπάρχει ακόμα μία μεγάλη αίθουσα με τα εμβλήματα της Ελλάδας, της Βαυαρίας και του Ολτενμπουργκ. Ο περιβάλλον χώρος, στολίζεται από φοίνικες, αγάλματα ρομαντικού ύφους, σαρκοφάγους κι ένα σιντριβάνι. Ο πύργος δεν διέθετε ποτέ τουαλέτα ή μαγειρείο. Τόσο η τουαλέτα όσο και το μαγειρείο βρίσκονταν σε πλαϊνά κτήρια, τα οποία διασώζονται. Λέγεται πως η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ σ' αυτόν, προτιμώντας ένα μικρότερο οίκημα. Ο κυρίως πύργος λειτουργούσε μόνο ως χώρος υποδοχής εκλεκτών καλεσμένων. 

Μετά την έξωση των βασιλέων, το κτήμα άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτήτες και σήμερα η έκταση του Κτήματος αποτελεί το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, ενώ ο Πύργος Βασιλίσσης ανήκει στην Γεωργοκτηνοτροφική Εμπορική Κτηματική Εταιρία Ιλίου Α.Ε. Ο πύργος που αποτελεί εθνικό μνημείο της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδος, βρίσκεται μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και είναι επισκέψιμος. Κατά τη περιήγηση οι επισκέπτες μπορούν να πειηγηθούν στο βιολογικό αμπελώνα και στους στάβλους με τα άλογα, να επισκεφθούν το οινοποιείο και να δοκιμάσουν τα εκλεκτά κρασιά του κτήματος.

 

Πηγή: Πύργος Βασιλίσσης