Φοινικόδασος Βάι

Translate English Version

Φοινικόδασος Βάι

Η παραλία του Βάι βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, λίγο βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης με κύριο χαρακτηριστικό το μέγάλο δάσος με τους Κρητικούς φοίνικες που βρίσκεται πίσω από την παραλία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη που καταλαμβάνει μια έκταση 250 στρεμμάτων με 5000 περίπου δέντρα.

Πρόκειται για ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με μία εξωτική αμμουδερή παραλία και φόντο χιλιάδες φοινικόδεντρα που θυμίζει αφρικανικά τοπία και την Καραϊβική. Το Βάι "ανακαλύφθηκε" από χίπις που διώχτηκαν στις αρχές του 70 από τα Μάταλα και βρέθηκαν στην περιοχή, αναζητώντας νέο καταφύγιο. Μέχρι τις αρχές του 1980 το Βάι είχε γίνει τόπος μόνιμης κατασκήνωσης. Στη δεκαετία του 1980 το Βάι κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και καθαρίστηκε. Σήμερα θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον θρύλο της περιοχής, το φοινικόδασος του Βάι δημιουργήθηκε όταν Άραβες πειρατές που έφτασαν στην περιοχή με τα καράβια τους, έφαγαν τους χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα. Από τους χουρμάδες αυτούς λέγεται ότι φύτρωσαν περίπου 6.000 φοίνικες, από τους οποίους σήμερα υπάρχουν περίπου 4.500. Η επιστημονική κοινότητα όμως έχει αποδείξει ότι το φοινικόδασος του Βάι είναι το μεγαλύτερο αυτοφυές φοινικόδασος της Ευρώπης με τους ενδημικούς Κρητικούς φοίνικες που ανήκουν στο είδος του «Θεόφραστου» (Phoenix Theophrasti). Το συγκεκριμένο είδος φοίνικα είναι γνωστό από τη Μινωική εποχή, κάτι που φανερώνουν οι ιστορικές πηγές, όπως τα κείμενα του Πλίνιου.

Σε λίγα σημεία η αμμώδης παραλία έχει λείους βράχους, ενώ το μαγευτικό τοπίο συμπληρώνουν τα μικρά νησάκια που υπάρχουν απέναντι από τον όρμο. Η παραλία είναι οργανωμένη παρέχοντας τη δυνατότητα στους λουόμενους να συμμετέχουν σε θαλάσσια σπορ, να γευτούν παραδοσιακά πιάτα στα εστιατόρια και να απολαύσουν τον καφέ τους στις καφετέριες που την πλαισιώνουν.

Καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, συνίσταται η επίσκεψη να πραγματοποιείται είτε νωρίς το πρωί είτε μετά το μεσημέρι.

 

Keep beaches clean