Παραλία Αγιοφάραγγο

Translate English Version

Παραλία Αγιοφάραγγο

Η παραλία του Αγιοφάραγγου βρίσκεται περίπου 80 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Περιβάλλεται από πολύ ψηλά και επιβλητικά βράχια, έχει ψιλό βότσαλο, κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και όμορφο βυθό. Η παραλία οφείλει το όνομα της στο ότι χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ερημίτες που ασκήτευσαν εδώ λόγω της απομόνωσης που προσφέρει. Σύμφωνα με τη παράδοση οι ερημίτες ζούσαν απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον και συναντιότουσαν μία φορά το χρόνο στο Γουμενόσπηλιο όπου μετριόντουσαν και έβλεπαν πόσοι είχαν πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο.

Για να φτάσει κάποιος στη παραλία θα πρέπει πρώτα να διασχίσει το φαράγγι. Μία διαδρομή που διαρκεί 20-30’ από το σημείο στάθμευσης. Μέσα στο φαράγγι των Αγίων υπάρχουν σπήλαια όπου κατοικούσαν ασκητές από το ναό του Αγίου Αντωνίου του 14ου αιώνα, ένα πηγάδι με γλυφό πόσιμο νερό καθώς και το Γουμενόσπηλιο όπου συγκεντρώνονταν ερημίτες. Στη δυτική πλευρά της παραλίας υπάρχει μία φυσική καμάρα όπου μπορείτε να κολυμπήσετε από μέσα και για τους πιο τολμηρούς να μεταβούν και εκτός κόλπου.

Όποιος δεν επιθυμεί να περπατήσει μπορεί να πάρει το καραβάκι από τα Μάταλα, τους Καλούς Λιμένες ή την Αγία Γαλήνη. Για όσους επιλέξουν να πάνε οδικώς, ο δρόμος ξεκινάει από τη Μονή Οδηγήτριας, είναι χωματόδρομος και θέλει αρκετή προσοχή γιατί δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η σπάνια όμως άγρια ομορφιά του τοπίου και η εξαιρετική παραλία αποζημιώνει τον επισκέπτη. 

Συνίσταται να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα αφού η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Στη παραλία μπορεί να συναντήσετε αγριοκάτσικα για το λόγο αυτό καλό είναι να έχετε τα τρόφιμά σας σε ασφαλές σημείο. Η κατασκήνωση και ο γυμνισμός απαγορεύονται.

Keep beaches clean