Παραλία Δώματα

Translate English Version

Παραλία Δώματα

Μία παρθένα, απομονωμένη παραλία με καταγάλανα νερά στη περιοχή Τσέσες του νομού Χανίων.  Η παραλία βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Σούγιας και 58 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων, στο σημείο που καταλήγει και το άγριο και δύσβατο φαράγγι του Κλάδου και του Φλόκου. Γύρω από τα Δώματα, οι μετακινήσεις του εδάφους και η διάβρωση από τον αέρα και το νερό έχουν συνθέσει ένα μοναδικό σκηνικό από αναβαθμίδες με κάθετους βράχους και απότομες χαράδρες. Τα Δώματα πήραν το όνομά τους από την κλιμακωτή διάταξη των κροκαλοπαγών πετρωμάτων που θυμίζουν στέγες ή, αλλιώς, δώματα. Χάρη στη δράση του νερού έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό φυσικό μνημείο στην παραλία.

Στα Δώματα υπάρχουν δύο παραλίες που χωρίζονται από μία συστάδα βράχων. Η πρώτη βρίσκεται στα δυτικά και διασχίζεται από το μονοπάτι Ε4, ενώ η δεύτερη και μικρότερη είναι προσβάσιμη, είτε με βάρκα, είτε κολυμπώντας για λίγα μέτρα από τη μεγάλη παραλία. Η παραλίες έχουν ψιλό βότσαλο ενώ το νερό της θάλασσας μπορεί σε κάποια  σημεία να είναι θολό λόγω των υπόγειων πηγών γλυκού νερού. Τα πεύκα που βρίσκονται κοντά στην ακτή προσφέρουν φυσική σκιά και προστατεύουν τους κατασκηνωτές. Η απομονωμένη θέση που βρίσκεται η παραλία την έχει προστατέψει από την ανθρώπινη δραστηριότητα,  διατηρώντας τη εντελώς παρθένα.

Η πρόσβαση στη παραλία μπορεί να γίνει μέσω του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τη Σούγια με την Αγία Ρουμέλη. Το μονοπάτι είναι αρκετά κουραστικό, δύσκολο και επικίνδυνο καθώς σε μερικά σημεία οι ακτές είναι αρκετά απότομες και η καταπόνηση μεγάλη καθώς ανηφορίζει το βουνό μέχρι και στα 700μ υψόμετρο. Λόγω της δυσκολίας προτείνεται μόνο για έμπειρους πεζοπόρους και ορειβάτες. Ένας άλλος τρόπος για να φτάσει κάποιος στη παραλία είναι με σκάφος που μπορεί να ενοικιάσει από την Αγία Ρουμέλη. Ο επισκέπτης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με τα απαραίτητα αφού η παραλία είναι απομωνομένη και σε κοντινή απόσταση δεν υπάρχει τίποτα.

Keep beaches clean