Αγία Ρουμέλη

Translate English Version

Αγία Ρουμέλη

Η Αγία Ρουμέλη είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χανίων, καλά κρυμμένος πίσω από τα απόκρημνα και άγρια Λευκά Όρη. Μπροστά απλώνεται μία μεγάλη παραλία που βρέχεται από τα κρυστάλλινα νερά του Λιβυκού πελάγους. Ο οικισμός είναι χτισμένος στην κατάληξη του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς και έγινε γνωστός από το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι και καταλήγει εδώ. Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, το χωριό βρισκόταν ψηλότερα μέσα στο φαράγγι αλλά εγκαταλείφθηκε το 1954 όταν το φαράγγι πλημμύρισε και το χωριό καταστράφηκε.

Από την Αγία Ρουμέλη οι πεζοπόροι μπορούν να πάρουν το πλοίο που θα τους μεταφέρει προς το Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων (ανατολικά) ή προς την Σούγια και τη Παλιόχωρα (δυτικά). Το χωριό δεν συνδέεται οδικώς με τα υπόλοιπα χωριά του νομού, οπότε η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο μέσω του φαραγγιού ή μέσω θαλάσσης. Δε διαθέτει κανονικό λιμάνι παρά μόνο μία μικρή προβλήτα με αποτέλεσμα η ακτοπλοϊκή σύνδεση να διακόπτεται όταν καιρός δεν είναι καλός. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν στην Αγία Ρουμέλη περπατώντας το μονοπάτι από την Χώρα Σφακίων ή το μονοπάτι από τη Σούγια.  

Οι κάτοικοι του χωριού ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό και τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που διασχίζουν κάθε χρόνο το φαράγγι. Παραδοσιακές ταβέρνες περιμένουν τους πεζοπόρους να ξεκουραστούν και να δοκιμάσουν τις νόστιμες γεύσεις της Κρήτης, ενώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μπορούν α φιλοξενήσουν όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο χωριό για να απολαύσουν την μαγεία και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει, όντας αποκομμένο από τα υπόλοιπα χωριά της Κρήτης.

Η παραλία μπροστά από τον οικισμό, εκτείνεται σε μήκος 3 χιλιομέτρων, ενώ τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της κυρίως παραλίας, υπάρχουν και άλλες όμορφες και απόκρυφες παραλίες. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να νοικιάσετε κανό ή βάρκα και να επισκεφθείτε τις απόμερες παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, όπως ο Καλόγερος, η Φουρνωτή ή τα Δώματα.

Το χωριό είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Τάρρας, μίας μικρής αλλά ισχυρής πόλης που ήκμασε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Στα δυτικά του οικισμού βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς. Από εκεί ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στο ερειπωμένο παλιό κάστρο της Αγίας Ρουμέλης με την υπέροχη θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος και το χωριό, ενώ στον ορίζοντα διακρίνεται η Γαύδος και η Γαυδοπούλα. Η Αγία Ρουμέλη αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν τη πλήρη χαλάρωση μακριά από τον πολιτισμό.

Δείτε
Ι.Ν. Αγίου Παύλου Ι.Ν. Αγίου Παύλου

Εκκλησίες