Βαθύ

Translate English Version

Βαθύ

Το Βαθύ είναι μία πανέμορφη, απομονωμένη παραλία του νομού Ηρακλείου με πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά που προσφέρει γαλήνη και αίσθηση απόλυτης χαλάρωσης. Βρίσκεται 79 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου και 17 χιλιόμετρα του χωριού Σίβας της Μεσαράς. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το νοτιότερο άκρο της Κρήτης, το Ακρωτήριο Λίθινο. 

Η παραλία σχηματίζεται εκεί που τελειώνει ένα μικρό φαράγγι που το διασχίζει ένα ρέμα και είναι καλά κρυμμένη ανάμεσα σε μακριούς βράχους, οι οποίοι κρύβουν την οπτική επαφή με την ανοιχτή θάλασσα. Αυτό τη καθιστά πολύ καλά προστατευμένη από όλους τους ανέμους που φυσούν στην περιοχή εκτός του νοτιοδυτικού. Σύμφωνα με τους ντόπιους η καλά αυτή κρυμμένη παραλία αποτέλεσε στο παρελθόν ορμητήριο πειρατών. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά έχει μερικά αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. Ο βυθός έχει άμμο και κατά τόπους πέτρες. Σε μικρή απόσταση υπάρχουν μερικές πρόχειρες κατοικίες ντόπιων από το χωριό Γέργερη καθώς και ένα καφενείο.

Για να φτάσει κάποιος στη παραλία θα πρέπει να διανύσει ένα κακοτράχαλο χωματόδρομο 17 περίπου χιλιομέτρων. Ο δρόμος για τη παραλία περνάει από το Μοναστήρι της Οδηγήτριας. Επίσης, υπάρχουν εκδρομικά καϊκάκια από τα Μάταλα, το Κόκκινο Πύργο και την Αγία Γαλήνη. Ο γυμνισμός στη παραλία δεν επιτρέπεται, καθώς θεωρείται ότι προσβάλει τη θρησκευτική ιστορία του χώρου αφού η περιοχή στα ανατολικά αποτέλεσε ερημητήριο για τους ασκητές της Μονής Οδηγητρίας.

Keep beaches clean