Ίτανος - Ερημούπολη

Translate English Version

Ίτανος - Ερημούπολη

Η παραλία Ίτανος έχει πάρει τ' όνομά της από την αρχαία πόλη της Ιτάνου. Η Ίτανος υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες παράλιες πόλεις της Ανατολικής Κρήτης από τη μινωική εποχή μέχρι και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Ερημόπολη. Η παραλία βρίσκεται 96 περίπου χιλιόμετρα, ανατολικά της πόλης του Αγίου Νικολάου και 25 χιλιόμετρα βόρεια από το φοινικόδασος στο Βάι. Πρόκειται για μία αμμώδη, πανέμορφη, παρθένα παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Αυτό που εντυπωσιάζει και κάνει τη παραλια ξεχωριστή είναι ότι μέρος της πόλης της αρχαίας Ιτάμου βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.

Αποτελείται από τρεις μικρότερες γραφικές παραλίες. Η κεντρική παραλία είναι μικρή, αμμουδερή, με τρία - τέσσερα αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. Στα δεξιά της μία ακόμη μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα και μερικές πέτρες μέσα στη θάλασσα. Οι δύο παραλίες χωρίζονται από ένα λόφο πάνω στον οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία Ίτανος. Η διαδρομή για να φτάσετε σ' αυτή τη παραλία διαρκεί περίπου '5 λεπτά και περνάει μέσα από τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Χαρακτηριστικό της η συστάδα με τους φοίνικες που τροφοδοτούνται από το έλος της Ιτάνου που έχει έκταση περίπου 17 στρεμμάτων. Σ' αυτή τη παραλία ενδέχεται να συναντήσετε και κάποιους γυμνιστές αλλά δεν είναι παραλία γυμνιστών. Η τρίτη παραλία είναι και η μεγαλύτερη. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και είναι εξίσου όμορφη με άμμο τόσο έξω όσο και μέσα στο νερό.

Καμία από τις τρεις παραλίες δεν είναι οργανωμένη, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό και προμήθειες. Οι παραλίες είναι αρκετά γνωστές και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο. Σίγουρα αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό αφού μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο με μία επίσκεψη στην αρχαία πόλη. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη. Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο είναι ο χώρος στάθμευσης. Από εκεί μονοπάτια οδηγούν στις τρεις παραλίες.

Keep beaches clean