Σίσι

Translate English Version

Σίσι

Το Σίσι είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στις βόρειες ακτές της Κρήτης. κτισμένο σε μια εύφορη πεδιάδα κοντά στα Μάλια, στα όρια των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου. Το χωριό έχει αναπτυχθεί γύρω από έναν φυσικό και προστατευόμενο όρμο που θυμίζει μικρή κλειστή λιμνοθάλασσα και που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο από τους ψαράδες της περιοχής. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Σήμερα η οικονομία του χωριού βασίζεται στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων και στην παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και στον τουρισμό.

Το χωριό διατηρεί κάποια από τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος με χαμηλά σπίτια, και μερικά όμορφα δρομάκια στολισμένα με ανθισμένες βουκαμβίλιες. Στα στενά σοκάκια, παραδοσιακές ψαροταβέρνες με θέα το όμορφο λιμανάκι σερβίρουν φρέσκα ψάρια και τοπικές Κρητικές νοστιμιές στους επισκέπτες.

Το Σίσι δεν φημίζεται για τις παραλίες του αφού οι γύρω ακτές είναι βραχώδεις. Υπάρχουν μόνο λιγοστές μικρές παραλίες όπως του Μπούφου και το Αυλάκι και μία τεχνητή παραλία στην είσοδο του λιμανιού. Η περιοχή είναι ευάλωτη σε βόρειους ανέμους και συχνά η θάλασσα είναι ταραγμένη. Στο ύψωμα Κεφάλι ή Κρέμασμα που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο παραλίες, έχει εντοπιστεί Μινωικός οικισμός και νεκροταφείο. Κατά την διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869), το Σίσι υπήρξε ένα στρατηγικό σημείο για τη μεταφορά πολεμοφοδίων.

Απέχει 41 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, 8 από τα Μάλια και 26 από τον Άγιο Νικόλαο. Η γεωγραφική του θέση, το καθιστά ιδανικό προορισμό αφού μπορεί να αποτελέσει την βάση για την εξερεύνηση του κεντροανατολικού τμήματος της Κρήτης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Επάνω Σίσι, μία μονή αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και το Βραχάσι, ένα παραδοσιακό χωριό κτισμένο στις πλαγιές του βουνού Αναβλόχου.

Δείτε