Πισκοπιανό

Translate English Version

Πισκοπιανό

Το Πισκοπιανό ή Πισκοπιανώ είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης. Παλιά ανήκε στην επισκοπή Χερρονήσου, εξ ου και το όνομα. Η πρώτη αναφορά στο χωριό ανάγεται στα χρόνια της Ενετοκρατίας και συγκεκριμένα το 1379 όπου σε απογραφές της περιόδου αναφέρεται με την ονομασία casale Piscopiano de Chersonisso ενώ το 1583 αναφέρεται ως Piscopianó.

Βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Χάρακας, ανάμεσα στην Άνω Χερσόνησο και το Κουτουλουφάρι και προσφέρει πανοραμική θέα στη κοσμοπολίτικη παραλία της Χερσονήσου. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τις καλλιέργειες και τον τουρισμό. Το Πισκοπιανό φημίζεται για τα γραφικά στενά του καλντερίμια που διασχίζουν παραδοσιακές γειτονιές και τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια με τις γλάστρες στο περβάζι. Διακρίνεται για την απλότητά που το χαρακτηρίζει, δείγμα της Κρητικής αρχιτεκτονικής. Σημαντικό στοιχείο παράδοσης και ομορφιάς αποτελεί το παλιό πηγάδι που ορίζει τα όρια του χωριού με το Κουτουλουφάρι. Στο χωριό εδρεύει και το Αγροτικό Μουσείο Μενέλαου Παρλαμά και Υφαντών Θεανώ Μεταξά με μία αξιόλογη συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων και προϊόντων.

Το χωριό προσφέρεται για ήσυχες διακοπές και χαλάρωση. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία για φαγητό ή ποτό και καταλύματα όλων των κατηγοριών για άνετη διαμονή. Το Πισκοπιανό απέχει 2 χιλιόμετρα από τον Λιμένα Χερσονήσου και 26 από το Ηράκλειο.

 

Δείτε