Φαράγγι Τράφουλα

Translate English Version

Φαράγγι Τράφουλα

Το φαράγγι του Τράφουλα σχηματίζεται νοτιοανατολικά του χωριού Κρότος στα Αστερούσια Όρη και καταλήγει στην απομονωμένη και πανέμορφη παραλία της Ψιλής Άμμου στο νότιο Κρητικό πέλαγος. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτή την παραλία έκανε τα μπάνια του ο βασιλιάς Μίνως μαζί με τους άντρες του.

Tο πρώτο τμήμα του φαραγγιού είναι πολύ στενό με κάθετους βράχους, που σχεδόν κρύβουν την θέα προς τον ουρανό, με όμορφα χρώματα και απίθανους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το τμήμα του φαραγγιού που οι περισσότεροι επιλέγουν να διασχίσουν έχει μήκος 700 περίπου μέτρα, και η πεζοπορία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Δεν είναι τόσο στενό αλλά είναι αξίσου όμορφο. Ξεκινά από το σημείο που σταθμεύουν τα αυτοκίνητα και κατεβαίνει μέχρι την παραλία.

Οι ντόπιοι το αποκαλούν και φαράγγι του Πηδημάτου επειδή είναι πολύ στενό και ένα άγριο κατσίκι μπορεί να πηδήξει από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν και υπάρχουν κάποια δύσκολα περάσματα η πεζοπορία στο κατάφυτο με πικροδάφνες, αρωματικά φυτά, θάμνους, θυμάρι και φασκόμηλο φαράγγι είναι μία μοναδική εμπειρία.