Χριστουγεννιάτικο Καράβι
Σύμφωνα με την παράδοση, το καράβι στολιζόταν λόγω των έντονων δεσμών των Ελλήνων με τη θάλασσα καθώς η Ελλάδα υπήρξε ιστορικά μία ναυτική χώρα. Οι δεσμοί αυτοί που ξεκινούν τα αρχαία χρόνια συνεχίζονται ως τις μέρες μας. Πολλοί ήταν αυτοί που εργάζονταν στα πλοία για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Λογικό ήταν, λοιπόν, η καθημερινότητα των κατοίκων της να περιστρέφεται γύρω από το υγρό στοιχείο. Πριν μερικές δεκαετίες αυτό ήταν πιο έντονο καθώς ο αριθμός αυτών των ανθρώπων ήταν μεγαλύτερος.
Το καραβάκι συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Οπλισμένα με πολλή φαντασία, συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνα τα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν πρόχειρο· συνήθως, ξύλο και λίγο χαρτί ή κουρέλια. Τα περισσότερα κατέληγαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό, πλέον, καραβάκι, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και τη νοσταλγία να τα ξαναδούν. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και στις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα. Το καράβι επίσης συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού.
Τη παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά έβγαιναν και πήγαιναν να πουν τα κάλαντα έχοντας στα χέρια τους μια μινιατούρα - στολισμένο καράβι. Στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες. Αν και το έθιμο αυτό έχει ατονήσει, κρατάει ακόμα στα νησιά, από όπου και προέρχεται.
Το 1833 στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα, από τον βασιλιά Όθωνα, στα ανάκτορα του Ναυπλίου. Μέχρι το 1950, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε επικρατήσει στα ελληνικά σπίτια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια από αρκετούς δήμους σε όλη τη χώρα επιστροφής στη παράδοση, με καράβια να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο και περισσότερες πλατείες της χώρας.