02/02/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Υπαπαντής του ΣωτήροςΤο Πανηγύρι της Υπαπαντής του Σωτήρος στο χωριό Αρκάσα της Καρπάθου.
10/02/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΧαραλάμπουΤο Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπου στο χωριό Απέρι της Καρπάθου.
25/03/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Πέρα ΠαναγίαςΤο Πανηγύρι της πέρα Παναγίας στο χωριό Όλυμπος της Καρπάθου.
25/03/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Το Πανηγύρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Πηγάδια της Καρπάθου.
05/05/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίας ΕιρήνηςΤο Πανηγύρι της Αγίας Ειρήνης στο χωριό Μεσοχώρι της Καρπάθου.
24/06/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΙωάννηΤο Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στο χωριό Απέρι της Καρπάθου.
29/06/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίων ΑποστόλωνΤο Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στο χωριό Πηγάδια στην Κάρπαθο.
29/06/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΙωάννηΤο Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στο Απέρι της Καρπάθου.
17/07/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίας ΜαρίναςΤο Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Μενετές της Καρπάθου.
27/07/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΠαντελεήμοναΤο Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις Στές της Καρπάθου. Συγκεντρώνεται όλο το νησί και προσφέρεται πιλάφι με κρέας. Στρώνονται τραπέζια και τρώνε όλοι μαζί. Μετά το φαγητό ασπάζονται την εικόνα του Αγίου και δίνουν τον οβόλό τους. Ακολουθεί γλέντι με λαικά όργανα και ντόπι. Επίσης ο Άγιος Παντελεήμονας γιορτάζεται την ίδια μέρα και στο χωριό Κατώδιο.
06/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του ΣωτήροςΤο Πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα χωριά Απέρι, Όθος, Διαφάνι, Μενέτες και Όλυμπος ταυτόχρονα.
15/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Κοιμήσεως ΘεοτόκουΤο Πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα χωριά Απέρι, Πυλές, Μενετές, Μασούρι και Όλυμπος ταυτόχρονα.
23/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Παναγίας (ή Κυρά Παναγιά)Το Πανηγύρι της Παναγίας (ή Κυρά Παναγιάς) στο χωριό Απέρι της Καρπάθου.
23/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι ΕφταπατούσαςΤο Πανηγύρι της Εφταπατούσας στον Άγιο Νικόλαο της Καρπάθου.
23/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Παναγίας του ΜερτώναΤο Πανηγύρι της Παναγίας του Μερτώνα στο χωριό Απέρι της Καρπάθου.
29/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΙωάννηΤο Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στα χωριά Αφιάρτη, Λόροι και Λακκί ταυτόχρονα.
29/08/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΙωάννηΤο Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου στο χωριό Βρουκούντα της Καρπάθου. Από την Αυλώνα της Καρπάθου ξεκινάει μονοπάτι από το οποίο, μετά από μιάμιση ώρα ποδαρόδρομο ο προσκυνητής φθάνει στον Αϊ -Γιάννη τον Βαπτιστή. Εδώ ένα μεγάλο ξύλινο στέγαστρο από κορμούς δένδρων δεσπόζει στην άκρη του ακρωτηρίου και χαρίζει τη σκιά του στην υπαίθρια τραπεζαρία. Σε ειδικά διαμορφωμένες κλιμακωτές χωμάτινες ταράτσες οι ντόπιοι εναποθέτουν τα μπαγκάζια τους και να απλώνουν τα στρωσίδια τους καθώς θα κοιμηθούν όλοι κατάχαμα. Μια σκάλα σκαλισμένη πάνω βράχο, στη κόψη του γκρεμνού, είκοσι μέτρα πάνω από τη θάλασσα, οδηγεί στην σπηλιά όπου είναι κτισμένο το μικρό παρεκκλήσι του Αϊ-Γιάννη του Βαπτιστή. Το πανηγύρι ξεκινάει με το «καθιστό γλέντι» και με το «συρματικό» τραγούδι με στίχους από τον ακριτικό κύκλο και από ηρωικά τραγούδια και συνεχίζεται με μαντινάδες στις οποίες ο λυράρης συνοδεύει τον τραγουδιστή και επαναλαμβάνει δυνατά τους στίχους, ώστε να κάνει κατόπιν το ίδιο και όλη η παρέα. Στη συνέχεια αρχίζει ο «κάτω χορός», ένας πολύ αργός χορός που τον ξεκινάει ο αρχιγλεντιστής με μια ντάμα. Τα βήματα του, αργόσυρτα, δύο εμπρός ένα πίσω δεν τραβούν καθόλου την προσοχή, καθώς η περιστροφή γύρω από την κεντρική τραπεζαρία αργεί πολύ να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια των μαντινάδων χορευτές ανεβαίνουν στη πίστα, οι άνδρες με τα κανονικά τους ρούχα και οι κοπελιές με τις πολύχρωμες τοπικές φορεσιές τους, τα κεφαλομάντηλα τους και τις «κολαϊνες» τους (τα περιδέραια με τα χρυσά νομίσματα). Δημιουργούν ένα ημικύκλιο, παρατεταγμένοι με τα χέρια σταυρωτά και κοιτάζουν προς το μέρος των γλεντιστών. Μεταξύ του κάτω χορού του «σιγανού» και του «πάνω χορού» μεσολαβεί ο «γονατιστός». Ο πρωτοσύρτης που οδηγούσε το χορό, τώρα έχει όλη τη ευχέρεια να κάνει τα τσαλιμάκια, τα τσακίσματά, τους αυτοσχεδιασμούς και τις φιγούρες του. Το σύστημα αυτό του χορού λέγεται «κάβος» από το όνομα του πρωτοσύρτη. Οι χορευτές, την ώρα της αλλαγής, πετούν χαρτονομίσματα στην πίστα. Στο τέλος οι προσκυνητές παραλαμβάνουν τεμάχια άρτου, τρατάρονται, σύμφωνα με το έθιμο, με τη πατροπαράδοτη ρεβιθάδα, με λουκουμάδες με μέλι και με φέτες από καρπούζι. Την δεύτερη μέρα της γιορτής στην Αυλώνα, στο χοροστάσι του χωριού, ολοκληρώνεται ο τριήμερος εορτασμός. Στο χοροστάσι πάνω σε ένα γιγάντιο τραπέζι στήνονται οι καρέκλες των μουσικών και γύρω οι καρέκλες των μερακλήδων. Στην εξέδρα κάθονται οι χορευτές που αναμένουν να μπουν στο χορό. Η τελευταία μέρα του πανηγυριού είναι οι μέρα των νέων όπου πρωτοχορεύουν κοριτσάκια κάτω των δέκα ετών με τις καλές τους φορεσιές. Η παρέα τραγουδά σε ντόπιους, σε ξενιτεμένους που επαναπατρίστηκαν, σε νεοφερμένους και στις «αγαπητικιές» των νέων που συμμετείχαν στις πατινάδες. Η πιο συγκινητική στιγμή του πανηγυριού είναι όταν η παρέα περνάει έξω από το Νεκροταφείο, τραγουδώντας μαντινάδες για αυτούς που έφυγαν.
01/09/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΣυμεώνΤο Πανηγύρι του Αγίου Συμεών στο χωριό Όθος της Καρπάθου.
07/09/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Παναγίας ΛαρνιώτισαςΤο Πανηγύρι της Παναγίας Λαρνιώτισας στο χωριό Πηγάδια της Καρπάθου.
08/09/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Γέννησης της ΘεοτόκουΤο Πανηγύρι της Γέννησης της Θεοτόκου στα χωριά Βωλάδα και Όλυμπος ταυτόχρονα.
08/09/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Παναγίας ΒρυσιανήςΤο Πανηγύρι Παναγίας Βρυσιανής στο χωριό Μεσοχώρι της Καρπάθου. Στο πανηγύρι μαγειρεύουν κεράς με πιλάφι και τρώνε όλοι μαζί στην ειδική αίθουσα πλάι στην εκκλησία. Γίνεται συνεστίαση.
08/09/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Παναγίας ΓυνατούςΤο Πανηγύρι της Παναγίας Γυνατούς στο χωριό Όθος της Καρπάθου.
14/09/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Υψώσεως του Τιμίου ΣταυρούΤο Πανηγύρι Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Πυλές και στην περιοχή του Ποταμού ταυτόχρονα.
17/09/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίας ΣοφίαςΤο Πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στο χωριό Αρκάσα της Καρπάθου.
03/11/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου (μεθυστή)Το Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (μεθυστή) στο χωριό Πηγάδια της Καρπάθου. Στο πανηγύρι ανοίγουν καινούρια κρασιά και οι ντόπιοι δοκιμάζουν από κελάρι σε κελάρι.
03/11/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου (μεθιστή)Το Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (μεθιστή) στο χωριό Σπόα της Καρπάθου.
07/11/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αρχάγγελου ΜιχαήλΤο Πανηγύρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο χωριό Λάστο της Καρπάθου.
08/11/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αρχαγγέλου Μιχαήλ (του Παλιαρμώτη)Το Πανηγύρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (του Παλιαρμώτη) στον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό του Τριστόμου της Καρπάθου.
11/11/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΜηνάΤο Πανηγύρι του Αγίου Μηνά στο χωριό Φίλιος της Καρπάθου.
06/12/2024Πανηγύρι
Πανηγύρι Αγίου ΝικολάουΤο Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στα χωριά Φοινίκι και Σπόα ταυτόχρονα.