Φαράγγι Μέσωνα

Translate English Version

Φαράγγι Μέσωνα

Το φαράγγι του Μέσωνα (ή Μέσονα) βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές της Θρυπτής, κοντά στο Καβούσι Ιεράπετρας και στο χωριό Αύγος. Είναι ένα μικρό φαράγγι μήκους 4χλμ με τεχνικές καταβάσεις, δηλαδή απαιτεί εξοπλισμό και ειδικές γνώσεις καταρρίχησης φαραγγιών για να το κατέβει κάποιος μέσα από την κοίτη του. Το φαράγγι συνδέει το υψίπεδο της Θρυπτής με την περιοχή του Καβουσίου. Η έξοδος του βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά. Από εκεί και κάτω το ίδιο ρέμα διαρρέει το επίσης τεχνικό φαράγγι του Χαυγά, στη συνέχεια περνάει όλον τον κάμπο του Καβουσίου και τελικά εκβάλει στην παραλία του Θόλου.

Από την τοποθεσία Τσαμάντι της Θρυπτής ξεκινάει μονοπάτι που διέρχεται παράλληλα και ψηλά από την κοίτη του φαραγγιού. Το μονοπάτι συνεχίζει παράλληλα με τον τσιμεντένιο υδραγωγείο που μεταφέρει τα νερά της πηγής στο Καβούσι. Η θέα στο φαράγγι, τα γύρω βουνά, αλλά και τον κόλπο του Μιραμπέλου είναι μοναδική. Το μονοπάτι κατηφορίζει ως τον αρχαίο Αζοριά κι από εκεί αξίζει να προσεγγίσετε το Καβούσι μέσω του αρχαίου μονοπατιού που διέρχεται παράλληλα με το Φαράγγι του Χαυγά, είτε μέσω του χωματόδρομου που περνάει από τη Μνημειακή Ελιά του Αζοριά. 

Για όσους ασχολούνται με το canyoning και θέλουν να το διασχίσουν από την κοίτη του, καλό είναι να γνωρίζουν ότι γενικά δεν κατεβάζει πολύ νερό και μάλιστα η ροή του σταματάει στα μέσα ή τέλη της άνοιξης, ανάλογα πάντα με τις βροχοπτώσεις που έχουν προηγηθεί. Το φαράγγι στην αρχή ξεκινάει πολύ ομαλά, με λιγότερη χρήση σχοινιών και περισσότερο περπάτημα. Όλο το φαράγγι διασχίζεται σχετικά ομαλά εκτός από το τελευταίο κομμάτι του όπου αλλάζει απότομα η μορφή του, στενεύει πολύ και δημιουργούνται ψηλοί καταρράκτες, με τον ψηλότερο στα 30μ. Μια μικρή ομάδα χρειάζεται περίπου 3 ώρες για να κατέβει τις 9 μεγάλες καταβάσεις του.