Φαράγγι Φονιά

Translate English Version

Φαράγγι Φονιά

Το Φαράγγι του Φονιά είναι το δημοφιλέστερο από τα φαράγγια της Σαμοθράκης αλλά και ένα από τα ωραιότερα στην Ελλάδα. Οφείλει το όνομά του από τον πύργο που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα όπου εικάζεται ότι είχε γίνει φονικό. Η είσοδος βρίσκεται στη θέση "Καρυά", στα 700 μ υψόμετρο και μπορεί κάποιος να φτάσει από το Κουφούκλιο ή από το μονοπάτι που ξεκινάει από τους Βαράδες, το οποίο είναι ανηφορικό και δύσκολο. Στις εκβολές του ποταμού στα βόρεια παράλια δεσπόζει ο ομώνυμος μεσαιωνικός πύργος, γνωστός και ως Ακρωτήρι του Φονιά. 
 
Αρχικά το φαράγγι έχει ωραίες νεροτσουλήθρες και μεγάλες γρανιτένιες βάθρες (οι βάθρες είναι φυσικές πισίνες που δημιουργούνται από καταρράκτες), είναι ανοιχτό με πλούσια βλάστηση και η πεζοπορική διαδρομή μέχρι την πρώτη βάθρα, τη Γριά Βάθρα, είναι εύκολη και διαρκεί μόλις μισή ώρα, ακολουθώντας το ποταμάκι. Από εκεί και πέρα, ξεκινούν οι πιο όμορφες και πολύ πιο επικίνδυνες διαδρομές. Ο Φονιάς έχει δύσκολα περάσματα και χώμα που γλιστράει και θα χρειαστούν ανθεκτικά παπούτσια, σχοινιά και ένας έμπειρος οδηγός που θα σας δείξει τα σωστά μονοπάτια για να μην χαθείτε. 
 
Για τη δεύτερη βάθρα ανηφορίζετε σε απότομο, χωμάτινο μονοπάτι με πέτρες. Στη διχάλα, που συναντάτε, πηγαίνετε αριστερά για να κατηφορίσετε προς τη μεγαλύτερη βάθρα του φαραγγιού. Για την τρίτη και τελευταία χρειάζεται καλύτερο παπούτσι και περισσότερη προσοχή. Απαιτείται περπάτημα για 40 λεπτά περίπου και υπάρχουν περάσματα σε βράχο. Η τρίτη βάθρα έχει περισσότερο καθαρά και κρύα νερά, ενώ στο πίσω μέρος της θα βρείτε και τον μεγαλύτερο καταρράκτη του φαραγγιού, την Κλείδωση.
 
Έπειτα από 3 ώρες περίπου, μέσα από ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, φτάνετε στην Κλείδωση, τον εντυπωσιακό, ψηλό καταρράκτη του Φονιά, αλλά και τεχνικό σημείο, όπου το φαράγγι στενεύει και στρίβει. Μετά την Κλείδωση αρχίζουν οι καταρράκτες και τα ραπέλ και η κατάβαση διαρκεί άλλες 3 ώρες, σύνολο 6 ώρες περίπου. Μικρά και μεγάλα jump υπάρχουν καθ' όλη τη διάρκεια της κατάβασης. Επίσης ικανοποιητική είναι και η ποσότητα νερού ακόμα και το καλοκαίρι. Το Σάος στάθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκό προς το Φονιά μιας και οι κορυφές "Κουφούκλιο", "Αμόνι", "Λουλούδι", "Φεγγάρι" και "Ακονίαμα" που περικλείουν το φαράγγι σχηματίζουν μεγάλη λεκάνη απορροής. Οι κύριες πηγές ξεκινάνε κοντά στην κορυφή, ενώ πολλά μικρότερα ρέματα και πηγές υπάρχουν συνέχεια κατά μήκος του φαραγγιού.
 
Το φαράγγι του Φονιά έχει τις πιο όμορφες βάθρες του νησιού, αλλά είναι και το πιο εμπορικό, αφού η ευκολία στην πρόσβαση στα χαμηλά του σημεία, δημιουργεί συνωστισμό, ειδικά τον Αύγουστο.